Ποιος μπορεί να δώσει αίμα και πόσο συχνά

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σήμερα


ΥΓΕΙΑ
9:45
14/06/2018
Ποιος μπορεί να δώσει αίμα και πόσο συχνά
5
loading

Η 14η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη σύμφωνα με το sansimera.gr.

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα, τη διοργάνωση της οποίας έχει αναλάβει η Ελλάδα, στοχεύει στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση του ανώνυμου εθελοντή αιμοδότη, που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρει το αίμα του σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά». Αυτό έχει θέσει φέτος ως κεντρικό μήνυμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στοχεύοντας στην ανάπτυξη δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της συχνότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση, αυτό είναι το τρίπτυχο κινήτρων σύμφωνα με τους ειδικούς για την προσέλκυση αιμοδοτών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όμως «με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρείς ζωές», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Κάθε χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στο πλαίσιο της ανάληψης της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωσης, του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη διοργάνωσε ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την 1η Μάρτη και κορυφώνεται σήμερα με την κεντρική εκδήλωση τιμής στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν αντιπροσωπείες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπροσώπων από τα κέντρα αίματος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και την τελετή παράδοσης της Σημαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στους εκπροσώπους της Ρουάντα, που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 2019.

-Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

Μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα εάν είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, ζυγίζει πάνω από 50 κιλά, είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής.

Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (μία απλή αιμοδοσία) είναι περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.

- Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;

Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρείς μήνες, που σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο.

- Πού μπορώ να προσφέρω αίμα;

Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Ωχ κι αμάν αμάν!!!!

  Μάλλον ο φίλος μας είναι οπαδός της γνωστής αίρεσης που του απαγορεύει να δώσει αίμα! Κρίμα... κράτα την άχρηστη συμβουλή σου για τον εαυτό σου! Το να δίνεις αίμα είναι λειτούργημα
  σώζει ζωές και κάνει καλό στην υγεία μας!!!

 2. avatar Takis_0731

  Μην δίνετε αίμα! Το αίμα ήταν αποδεκτό σαν γρήγορη και άμεση λύση πριν από χρόνια. Η επιστήμη έχει προοδεύσει!
  Η μετάγγιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι πάει να λύσει...
  Στην εποχή μας υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές!
  Ενημερωθείτε...

  1. avatar duck

   Ρε μεγαλε μας δουλευεις κανονικα? Εχε χαρη που ειμαστε μπαχαλοχωρα αλλιως κανονικα θα επρεπε να επεμβει εισαγγελεας και δε κανω καθολου πλακα.

  2. avatar mic77

   Για πες ρε φίλε Τάκη... τι ξέρεις εσύ και δεν ξέρει κανένας άλλος...

  3. avatar Τζίμης το λαμόγιο

   Τι λε ρε φίλε, μηπως να μην κανουμε και εμβόλια?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει