Έναν πρωτόγονο τεχνητό πνεύμονα δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες που επέτρεψε σε πειραματόζωα να αναπνεύσουν για αρκετές ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη αφαίρεσαν κύτταρα από πνεύμονες αρουραίων και δημιούργησαν ένα πλέγμα. Στην συνέχεια βύθισαν τα κύτταρα σε έναν βιο-αντιδραστήρα μαζί με αρκετά είδη ανθρώπινων πνευμονικών κυττάρων, δημιουργώντας πιέσεις ώστε να διεγερθεί η πίεση εντός του σώματος και να παραχθεί λειτουργικός και ευέλικτος πνεύμονας.

Τα κύτταρα τελικά κυριάρχησαν και αναπτύχθηκαν σε διάφορες ιστολογικές μορφές, που παρατηρούνται στον φυσιολογικό πνεύμονα. Όταν μεταμοσχεύτηκαν στα πειραματόζωα, λειτούργησαν για περίπου έξι ώρες, αν και όχι τέλεια. Το συγκεκριμένο επιτυχημένο πείραμα γέμισε αισιοδοξία τους Αμερικανούς επιστήμονες για την συνέχεια των ερευνών και τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού τεχνητού βιολογικού πνεύμονα.