Ανεξάρτητα του μεσογειακού τρόπου διατροφής είναι τα χαμηλότερα ποσοστά άσθματος που εμφανίζουν οι πληθυσμοί της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Pediatric Allergy and Immunology τα άτομα που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τείνουν να είναι υγιέστερα, αλλά οι Ισπανοί ερευνητές υποψιάζονταν ότι η προστατευτική επίδραση της διατροφής επί του άσθματος δεν ήταν τελικά τόσο ξεκάθαρη όσο φαίνεται.

Οι επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 15.000 παιδιά από την Ισπανία. Εξέτασαν την διατροφή τους και τα ποσοστά άσθματος αγοριών και κοριτσιών 6-7 ετών και 13-14 ετών. Κάθε παιδί εντάχθηκε σε μια από τέσσερις ομάδες, που αντανακλούσαν την ένταση της αναφερόμενης συμμόρφωσης στην μεσογειακή διατροφή.

Με εξαίρεση τα κορίτσια 6-7 ετών, καμιά σχέση δεν εντοπίστηκε μεταξύ διατροφής και άσθματος, μετά από συνυπολογισμό της παχυσαρκίας και του οικογενειακού τρόπου ζωής. Στην συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, η μεγαλύτερη προσαρμογή στην μεσογειακή διατροφή τελικά διαπιστώθηκε ότι αύξανε τον κίνδυνο άσθματος.