Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ηπατίτιδα C στην πρόσβαση στην θεραπεία, περιγράφει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τον καλεί να παρέμβει, με σκοπό την άμεση επίλυση των ζητημάτων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα.

Ο σύλλογος αναφέρει, ότι η πρόσφατη δέσμευση της χώρας μας σχετικά με την υιοθέτηση της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων Β & C μέχρι το 2030, κινείται στην σωστή κατεύθυνση και αποτελεί σοβαρή ένδειξη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει ωστόσο, σημειώνει, να συνοδευτεί από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες καινοτόμες θεραπείες. «Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα των παραπάνω θεραπειών πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς κωλυσιεργίες», τονίζεται στην επιστολή.

Ο σύλλογος, αναφέρει επίσης, ότι μέχρι και σήμερα, από την θεραπεία αποκλείονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που ζουν με την ασθένεια, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε στάδιο ηπατικής ίνωσης, λίγο πριν την κίρρωση. Πρόσβαση στην θεραπεία, προσθέτει, δεν έχει δοθεί ούτε στους κατά προτεραιότητα, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, ασθενείς με συλλοίμωξη HIV+Ηπατίτιδα C, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία, καθώς και αυτούς που πάσχουν με κάποιο συνοδό ψυχιατρικό νόσημα.

«Εκτός από το προφανές ανθρωπιστικό και ηθικό ζήτημα που προκύπτει, πρέπει να αναλογιστούμε πως με το να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πρακτική αυστηρών περιορισμών αδιαφορούμε επί της ουσίας και για ένα σοβαρότατο πρόβλημα ατομικής και δημόσιας υγείας, όπως αυτό της ηπατίτιδας C. Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση υπονομεύει στην πράξη το δικαίωμα κάθε πολίτη στην υγεία και στην ζωή, αλλά και την δημόσια υγεία συνολικά, ενώ δε συνάδει με την δέσμευση της χώρας για οριστική εξάλειψη της νόσου», τονίζει ο σύλλογος στην επιστολή του.