Η τριχόπτωση, γνωστή και ως αλωπεκία, είναι η απώλεια των τριχών από το τριχωτό της κεφαλής ή άλλων μερών του σώματος. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο σε ορισμένα στάδια της ζωής, αλλά η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος.

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και προβλήματα υγείας. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση:

Ορμονικές αλλαγές: Η τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη και η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι περιπτώσεις τριχόπτωσης, που οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές. Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί επίσης και κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της εμμηνόπαυσης.

Κληρονομικότητα: Η τριχόπτωση μπορεί να είναι κληρονομική. Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην ευαισθησία των μαλλιών.

Διάφορες παθήσεις: Ορισμένες αυτοανοσοποιητικές παθήσεις και προβλήματα υγείας όπως η θυρεοειδίτιδα μπορεί να επηρεάσουν την τριχόπτωση.

Χημικές επεξεργασίες μαλλιών: Η υπερβολική χρήση χημικών προϊόντων για τα μαλλιά, όπως βαφές και άλλα χημικά, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. 

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η συνεχής και πολύωρη έκθεση στον ήλιο, μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών.

Ελλιπής διατροφή: Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως σίδηρος, βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να δημιουργήσουν τριχόπτωση.

Στρες και αγωνία: Το ψυχολογικό στρες μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση. 

Γυναίκα χτενίζει τα μαλλιά της

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης εξαρτάται πρωτίστως από την αιτία που την προκαλεί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην επανόρθωση μαλλιών και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης:

1. Υγιεινή διατροφή

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και σίδηρο.

2. Μείωση του στρες

Η σωστή διαχείριση του στρες και η ψυχολογική ευεξία είναι σημαντικές για την υγεία των μαλλιών σας. Εφαρμόστε τεχνικές αντιμετώπισης του στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, κλπ. 

3. Προϊόντα περιποίησης 

Υπάρχουν πολλά προϊόντα κατά της τριχόπτωσης στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων σαμπουάν και κρεμών που είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή. Χρησιμοποιήστε προιόντα περιποίησης μαλλιών που είναι σχεδιασμένα για τριχόπτωση και ελεγμένα από τους ειδικούς.

Οι δερματολόγοι της Vichy έχουν αναπτύξει το πρωτόκολλο Dercos με κλινικά αποδεδειγμένες λύσεις, που συμβάλλει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιλαμβάνει: ​

  1. Tο δυναμωτικό σαμπουάν για καθημερινή χρήση Dercos Technique Energy+, για όλους τους τύπους μαλλιών. Αυτό το σαμπουάν για τριχόπτωση συμβάλλει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης, γιατί ενισχύει τις ίνες της τρίχας (+47%), αυξάνει τον όγκο των μαλλιών (+19%), αποτοξινώνει εντατικά το τριχωτό από τη ρίζα και δίνει υγιή όψη στα μαλλιά σας.
  2. Τις αμπούλες πολλαπλής στόχευσης Dercos Technique Aminexil Clinical 5 που αντιμετωπίζουν τόσο την εποχική και την εγκατεστημένη τριχόπτωση, όσο και την τριχόπτωση που οφείλεται στο στρες και την κόπωση. Μειώνει την τριχόπτωση  (-29%), ενδυναμώνει την τρίχα από τη ρίζα, καταπραΰνει το τριχωτό ενώ μειώνει και τις μικρο-ανισορροπίες.

Αν το σαμπουάν και οι αμπούλες περιποίησης χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για 6 εβδομάδες, θα μειώσουν την τριχόπτωση, θ’ αυξήσουν τον όγκο μακράς διάρκειας (+48%) και θα κάνουν τα μαλλιά σας τρεις φορές πιο δυνατά. 

4. Styling μαλλιών:

Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα από τη συχνή χρήση των εργαλείων styling, όπως πιστολάκια, ισιωτικά μαλλιών, κλπ. Επίσης, χρησιμοποιήστε προϊόντα μαλλιών που δεν περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες.

5. Ιατρική αξιολόγηση

Εάν η τριχόπτωση επιμένει και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για εξατομικευμένη θεραπεία.