Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, δεν ικανοποιεί ακόμη τα κριτήρια για την ορθή αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, επισημαίνει δημοσίευμα του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique, το οποίο αναφέρεται στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δουβλίνο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι υπουργοί της ΕΕ δήλωσαν «ικανοποιημένοι» από το νέο σχέδιο δράσης της Ελλάδας σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση, ενώ υπενθυμίζει ότι η χώρα είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2011 για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ατομικής αξιοπρέπειας.

Όπως αναφέρει, ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, παρουσίασε στους ομολόγους του το νέο σχέδιο δράσης, που αναθεώρησε εκείνο του Αυγούστου 2010, σχετικά με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε τον περασμένο Οκτώβριο μεγάλο αριθμό προβλημάτων παρά τις κάποιες προόδους (όπως τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας για τους τρεις νέους σταθμούς υποδοχής και τη διαχείριση των διαδικασιών αίτησης ασύλου). Η ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου, που έχει καταστεί η κύρια πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, οδήγησε επίσης σε μείωση κατά 30% των παράνομων εισόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός. Στοιχεία που εξηγούνται, όπως αναφέρεται, από την ευρωπαϊκή βοήθεια, που παρέχει ο οργανισμός Frontex για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και από την καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

«Όμως, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν» επέμεινε η αρμόδια Επίτροπος Mάλστομ, της οποίας οι υπηρεσίες αξιολογούν την κατάσταση σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με την Επίτροπο, το νέο σχέδιο δράσης θέτει πιο σαφείς και δομημένες προτεραιότητες.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, από πλευράς Μη κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) η Ελλάδα εξακολουθεί να καταδικάζεται. «Ο μη σεβασμός από την Ελλάδα των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, λαμβάνει σήμερα διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο διευθυντής του Προγράμματος «Ευρώπη και Κεντρική Ασία» της Διεθνούς Αμνηστίας, στο πλαίσιο της δημοσίευσης σχετικής έκθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρεται, στις 27 Νοεμβρίου του 2012 ο Ν. Δένδιας είχε δηλώσει στο πλαίσιο ενός συνεδρίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης ότι «ένα από τα σημαντικότερα βήματα θα είναι η δημιουργία .ενός νέου συστήματος παροχής ασύλου, που θα είναι πλήρως λειτουργικό το πρώτο τετράμηνο του 2013 και στο οποίο θα εργάζονται ανεξάρτητα στελέχη που σήμερα εκπαιδεύονται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου σε συνεργασία με τα Η.Ε.».

Τέλος, αναφέρει ότι χθες οι Υπουργοί Εσωτερικών ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο διανομής σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως ένα ποσό επείγουσας βοήθειας ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, που είχε διατεθεί στα τέλη του 2010 για τους πρόσφυγες.