«Είδαμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλη την κοινωνία και αποφασίσαμε να μην περιμένουμε να έρθει και στην πόρτα μας. Εξάλλου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε όχι. Ταυτόχρονα θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κωφεύει στα προβλήματα» είχε πει ο δήμαρχος Δεσκάτης Γρεβενών, Νίκος Μίγκος, για να αιτιολογήσει την απόφασή του αναφορικά με το γιατί τάσσεται υπέρ των κέντρων υποδοχής μεταναστών, αρκεί φυσικά να τηρηθούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι ίσως ο μοναδικός από εκείνους που υπάγονται στη Δυτική Μακεδονία που θέλει τους μετανάστες καθώς η πλειοψηφία τους έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής των μεταναστών.

Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», η πρώτη του κίνηση ήταν να επισκεφθεί τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και να ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις και τα ανταποδοτικά οφέλη.

Μετά την επικοινωνία που είχε μαζί του, ενημέρωσε τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης του αλλά και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις οικονομικές και τις εργασιακές προοπτικές που ανοίγει η δημιουργία του κέντρου και εξασφάλισε τη συναίνεσή τους. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι απέσπασε τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε παρά το γεγονός ότι στα διοικητικά όρια του δήμου Δεσκάτης δεν υπάρχει στρατόπεδο, αλλά ο δήμος θα παραχωρήσει ένα δημοτικό οικόπεδο για την ανέγερση του κέντρου.