Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ηλικιωμένων στο σπίτι εμφανίζονται σε πολλές μορφές. Οι πτώσεις, οι πυρκαγιές και οι δουλειές ή οι καταστάσεις που απαιτούν γρήγορες κινήσεις και αντανακλαστικά, δεν είναι αυτονόητα απλές για έναν ηλικιωμένο. Παρότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, κάποια μέτρα προφύλαξης είναι βασικά για όλους. Έτσι, εφαρμόζοντας 8 απλές βασικές αρχές και κάνοντας μικρές αλλαγές στο σπίτι, διασφαλίζετε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα έχουν ευκολότερη, απλούστερη και ασφαλέστερη καθημερινότητα.

Προστατέψτε το σπίτι και την οικογένειά σας με ένα κορυφαίο σύστημα ασφαλείας. Τα επαγγελματικά εγκατεστημένα συστήματα της Vivint δεν σας ειδοποιούν απλώς για απειλές – βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποτροπή τους. Δείτε τις κάμερες και τις υπηρεσίες της Vivint.

Βήμα 1: Εξαλείψτε τον κίνδυνο πτώσεων

Οι πτώσεις μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε σπίτι και σε οποιονδήποτε. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποστούν κάποιον τραυματισμό σε μια τέτοια περίπτωση. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι η εξάλειψη όσο το δυνατόν περισσότερων πιθανών κινδύνων πτώσης.

Αρχικά, θα πρέπει να προσδιορίσετε μέρη όπου είναι υπάρχει κίνδυνος για γλιστρήματα. Τα χαλιά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: μια ζάρα ή μια άκρη που έχει ανασηκωθεί μπορεί να γίνει αιτία για πτώση -για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στο πάτωμα και σταθερά. Οι σκάλες επίσης είναι σημείο υψηλού κινδύνου. Φροντίστε να τοποθετήσετε αντιολισθητικές ταινίες και να υπάρχει κουπαστή ή χειρολαβές. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο του σπιτιού, όπου θα πρέπει να εγκαταστήσετε τις ειδικές χειρολαβές που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο.

Ακόμα δύο (όχι τόσο προφανή) σημεία προσοχής. Το πρώτο: Συνήθως περπατάμε βιαστικά για να σηκώσουμε το τηλέφωνο που χτυπά επίμονα. Καθώς οι βιαστικές κινήσεις είναι «ύπουλος» εχθρός για τους ηλικιωμένους, μια ασύρματη τηλεφωνική συσκευή είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς θα μπορούν να την έχουν μαζί τους οπουδήποτε στο σπίτι. Το δεύτερο: Τα κατοικίδια είναι εξαιρετική συντροφιά (και για τους ηλικιωμένους), αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτούν στα πόδια του παππού ή της γιαγιάς ή να σκαρφαλώσουν πάνω τους (αν μιλάμε για μεγαλόσωμα σκυλιά) και να τους ρίξουν κάτω. Αν παρατηρήσετε ότι αυτό συμβαίνει συχνά, ίσως πρέπει να περιορίζετε το ζωάκι σε άλλο χώρο.

Βήμα 2: Άμεση πρόσβαση στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δύσκολα θυμόμαστε λεπτομέρειες, πόσο μάλλον τηλεφωνικούς αριθμούς. οι λεπτομέρειες μπορούν να ξεφύγουν από το μυαλό σας. Για έναν ηλικιωμένο που είναι τραυματισμένος ή βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι δυο φορές πιο δύσκολο. Επειδή ο χρόνος αντίδρασης σε μια τέτοια περίπτωση είναι σημαντικός, φροντίστε να υπάρχει μια λίστα με τηλεφωνικούς αριθμούς για έκτακτη ανάγκη (συγγενείς, φίλοι, αστυνομία, κέντρο δηλητηριάσεων κ.λπ.). Φροντίστε αυτή η λίστα να υπάρχει σε κάθε δωμάτιο, σε ευκρινές σημείο.

Βήμα 3: Απομακρύνετε τους κινδύνους για πυρκαγιά

Η πυρκαγιά είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος στο σπίτι. Δεδομένου ότι ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να έχει τις γρήγορες αντιδράσεις που απαιτούνται, πρέπει να κάνετε το καθετί για να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος. Εγκαταστήστε αισθητήρες καπνού και φωτιάς και εξηγήστε στον παππού ή τη γιαγιά ότι σε περίπτωση φωτιάς, απλώς πρέπει να βγουν έξω από το σπίτι και να καλέσουν την Πυροσβεστική.

Απαραίτητη και η ύπαρξη τουλάχιστον ενός πυροσβεστήρα στην κουζίνα. Τέλος, επιβάλλεται τακτικός έλεγχος σε βασικά σημεία όπως οι μπαταρίες των αισθητήρων, οι πρίζες και τα καλώδια ή τα πολύπριζα. Τέλος, μάλλον πρέπει να… απαγορεύσετε τη χρησιμοποίηση κεριών και να φροντίσετε για την ασφαλή τοποθέτηση θερμαστρών ή αερόθερμων μακριά από έπιπλα και υφάσματα.

Βήμα 4: Προσοχή στο μπάνιο και την κουζίνα

Είναι τα δύο δωμάτια του σπιτιού όπου οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι. Κατ’ αρχάς, και στους δύο αυτούς χώρους ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαύματος και ελέγξτε για τυχόν διαρροές στο πάτωμα.

Στο μπάνιο, οι μπανιέρες, οι ντουζιέρες και τα δάπεδα του μπάνιου πρέπει να έχουν αντιολισθητικές ή ανάγλυφες επιφάνειες που εμποδίζουν τα δάπεδα να γλιστρούν όταν είναι υγρά. Τοποθετήστε κάθισμα στην μπανιέρα και ειδικές χειρολαβές κοντά στην τουαλέτα και στην μπανιέρα. Τα χαλάκια μπάνιου πρέπει να είναι αντιολισθητικά, ώστε να μην γλιστρούν στο πάτωμα όταν πατά πάνω τους κάποιος.

Στην κουζίνα επίσης χρειάζονται αντιολισθητικά χαλιά ή πατάκια. Τα ντουλάπια είναι μια άλλη πηγή ανησυχίας -κυρίως αυτά που βρίσκονται ψηλά. Γι’ αυτό φροντίστε τα πλέον απαραίτητα προϊόντα να είναι τοποθετημένα στα χαμηλά. Αν ο χώρος τους δεν επαρκεί, προτιμήστε να πάρετε επιπλέον συρταριέρες ή ντουλάπες, για να μη χρειαστεί κάποιος να ανέβει σε σκάλα για να φτάσει κάπου ψηλότερα.

Βήμα 5: Ασφαλής κρεβατοκάμαρα

Τα υπνοδωμάτια συνήθως είναι τα πιο… ακατάστατα μέρη του σπιτιού, με μικροέπιπλα, ρούχα κ.λπ. Αυτό για έναν ηλικιωμένο σημαίνει «κίνδυνος» πτώσης». Έτσι, φροντίστε ο χώρος να είναι τακτοποιημένος και χωρίς εμπόδια (λ.χ. καθίσματα) για την κίνηση. Επίσης, ένα βραδινό φως μπορεί να βοηθήσει πολύ σε συνηθισμένες και αναγκαίες καταστάσεις (τουαλέτα τη νύχτα).

Βήμα 6: Άπλετο φως παντού

Ο καλός φωτισμός κάνει ένα σπίτι ζεστό και φιλόξενο, αλλά για τους ηλικιωμένος επιπλέον είναι απαράβατος κανόνας ασφαλείας. Οι καλά φωτισμένοι διάδρομοι διευκολύνουν την κίνηση, τα δωμάτια με ισορροπημένο φωτισμό κάνουν τις δουλειές ή τη διαμονή εκεί ευκολότερη, το ίδιο ισχύει για το μπάνιο και την κουζίνα. Αντικαταστήστε, λοιπόν, τους λαμπτήρες με πιο δυνατούς και «πράσινους», ενώ προσθέστε φωτισμό σε μέρη όπου γίνονται περισσότερες δουλειές (κυρίως στην κουζίνα). Σκεφτείτε ακόμα να προσθέσετε φωτισμό στις ντουλάπες: η ανεύρεση ρούχων και η τακτοποίησή τους θα γίνει ακόμα πιο εύκολη. Μεγάλη προσοχή σε ένα σημαντικό μέρος του σπιτιού: την εξώπορτα. Φροντίστε το σημείο αυτό να φωτίζεται καλά μέσα και έξω ώστε ο ηλικιωμένος να μπορεί να ανοίξει εύκολα και γρήγορα.

Βήμα 7: Πιο ασφαλείς σκάλες

Είναι συγκριτικά λίγα τα σπίτια με εσωτερικές σκάλες, αλλά τα περισσότερα έχουν εξωτερικές. Σε κάθε περίπτωση, οι σκάλες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Φροντίστε να είναι καθαρές από αντικείμενα (λ.χ. γλάστρες) και ο φωτισμός τους να είναι καλός. Επίσης, ποτέ μην τοποθετείτε χαλάκια ή πατάκια, ενώ χρησιμότατες είναι οι αντιολισθητικές ταινίες για τα σκαλοπάτια.