Για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα στην Ελλάδα μίλησε την Τρίτη (27/12) η Ματίνα Παγώνη και αναφέρθηκε στους φόβους για παγκόσμιο «κραχ» μέσα στο 2023. «Η χώρα μας θα πρέπει εξασφαλίσει την αυτάρκειά της» υπογράμμισε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε: «Όντως υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα και στην Ελλάδα. Έχει κάνει μία παρέμβαση ο υπουργός, αλλά χρειάζεται και δεύτερη και τρίτη. Θα πρέπει να τσεκάρουμε τις φαρμακαποθήκες. Δεν πρέπει να γίνονται εξαγωγές. Να κάνουμε τσεκάρισμα, να δούμε το στοκάρισμα στα νοσοκομεία. Αφού δούμε τα του οίκου μας, να δούμε αν μας παίρνει να κάνουμε εξαγωγές. Θα πρέπει να γίνει πλήρης έλεγχος, τι έχουμε ως χώρα. Αν δεν κάνουμε πάντως εξαγωγές, δεν θα έχουμε πρόβλημα».

«Η χώρα μας θα πρέπει να κοιτάξει τα… εν οίκω και να εξασφαλίσει την αυτάρκειά της, κόβοντας τις εξαγωγές» σημείωσε.

Πού έχουμε τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Οι σοβαρότερες ελλείψεις σε φάρμακα παρουσιάζονται σε αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα, τα οποία εν μέσω της γρίπης, του κορoνοϊού και της σοβαρής έξαρσης όλων των αναπνευστικών ιώσεων βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση.

Τα φάρμακα σε έλλειψη είναι περισσότερα από 150, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του φαινομένου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε πρόσφατα από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα.