Μπορεί να πλησιάζουν Χριστούγεννα, όμως ο καιρός αναμένεται να θυμίσει περισσότερο… Πάσχα τις επόμενες ημέρες, καθώς θερμή εισβολή επηρεάζει τη χώρα από τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε. Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Κεντρική Μεσόγειο από τα μέσα της εβδομάδας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα και την άνοδο της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά την Τετάρτη 14/12 ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα γίνει αισθητή από την Πέμπτη 15/12. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν έως και την Κυριακή 18/12.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ της Δευτέρας 19/12. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός αύριο Πέμπτη 15-12-2022

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία έως τους 17 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα μέχρι τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή 16-12-2022

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός το Σάββατο 17-12-2022

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στo Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

Ο καιρός την Κυριακή 18-12-2022

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Η προοπτική για τη Δευτέρα 19-12-2022

Στη δυτική χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Στα ανατολικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση.