Ευρύχωρα προαύλια με αρκετό πράσινο, καθαρές και στεγανοποιημένες αίθουσες, πρότυπες «πράσινες» στέγες με πλήρη υγρομόνωσή και θερμομόνωση. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να έχει ένα σύγχρονο σχολείο.

Με όραμα τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου υψηλής αισθητικής, όπου μαθητές και δάσκαλοι θα μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανέλαβε την αναβάθμιση δύο σχολικών κτιρίων, που είχαν υποστεί ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 στην βόρεια Εύβοια.

Μετά από ένα χρόνο, οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του 1ου Δημοτικού Ιστιαίας και του Γυμνασίου-Λυκείου Λίμνης, ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά σε ένα πλήρως αναβαθμισμένο σχολικό περιβάλλον.

Όσον αφορά το 1ο Δημοτικό Ιστιαίας το κέντρο βάρους των εργασιών επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της οροφής του ισογείου, η οποία είχε καταπέσει, με αποτέλεσμα οι μαθητές του σχολείου να στερούνται συνολικά τέσσερις αίθουσες διδασκαλία.

Πέρα από το αισθητικό και λειτουργικό κομμάτι, η σχεδίαση είχε ως σκοπό τη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, αφού εκτιμάται ότι μετά τις παρεμβάσεις τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης του χώρου θα μειωθούν κατά 15%. Αυτό οφείλεται στην ανακατασκευή της στέγης και στην πλήρη υγρομόνωσή της, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση θερμομόνωσης που αφενός επιτρέπουν ξανά, μετά από ένα έτος, τη χρησιμοποίηση των τεσσάρων σχολικών αιθουσών και αφετέρου ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λίμνης, η κατασκευή πρότυπης «πράσινης» στέγης με χαμηλή βλάστηση στο αίθριο του πρώτου ορόφου και η αντικατάσταση δύο στεγασμένων κατασκευών με ειδικά καθίσματα στον προαύλιο χώρο, προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη σχολική κοινότητα. Πλέον, οι μαθητές και καθηγητές διαθέτουν προς χρήση ένα χώρο υψηλής αισθητικής, ενώ παράλληλα δόθηκε λύση σε σημαντικό πρόβλημα στεγανότητας που αντιμετώπιζε επί χρόνια το σχολείο.

Η ενεργειακή απόδοση τμήματος του κτιρίου δε, υπολογίζεται ότι αναβαθμίστηκε κατά 10%, ενώ βελτιώθηκε αισθητά η ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών και της συγκράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων που είχαν αυξηθεί μετά τις πυρκαγιές. Επιπλέον, η ύπαρξη του νέου οικοσυστήματος, στο οποίο ήδη φωλιάζουν πουλιά και επωφελή έντομα, εκεί που πριν λίγο καιρό βρίσκονταν μόνο πλάκες και τσιμέντο, λειτουργεί ως παράγοντας ευαισθητοποίησης των μαθητών για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέσα από τέτοιου είδους στοχευμένες δράσεις, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στέκεται αρωγός στην ανασυγκρότηση της περιοχής, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε υπαρκτά προβλήματα.

Η αποκατάσταση των δύο σχολείων αποτελεί μέρος του συνολικού πλάνου της εταιρείας για την υποστήριξη της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά του ‘21. Με την συγκεκριμένη ενέργεια να επικεντρώνεται στα παιδιά, τα οποία αποτελούν αναμφισβήτητα το μέλλον του τόπου και συμβολίζουν τη βεβαιότητα για ένα καλύτερο αύριο στη Βόρεια Εύβοια.