Την απάντησή του στην πρόταση του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για ενδεχόμενη συμφωνία όπου θα επέτρεπε στις δύο χώρες να… μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έδωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. Υποστήριξε πως δεν πρόκειται ουσιαστικά για πρόταση βιώσιμης λύσης, αλλά για μια κίνηση ελιγμού ώστε να καταλαγιάσει ο «θόρυβος» που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες γύρω από το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο κ. Παντερμαλής, απάντησε στον κ. Όσμπορν για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τονίζοντας: «Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».

Νωρίτερα, μιλώντας στο LBC, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε για την μακροχρόνια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για τα γλυπτά και την αίτηση της Ελλάδα να επιστραφούν εκεί που ανήκουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική απόδειξη του ανθρώπινου πολιτισμού», είπε αρχικά ο Όσμπορν.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου πρόσθεσε: «Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο».

«Αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ιδιαίτερα πολλά προαπαιτούμενα, και κόκκινες γραμμές και καθίσουμε κάτω ως λογικοί άνθρωποι, μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά αν η μία από τις δύο πλευρές πει ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, τότε δε νομίζω να υπάρξει», υποστήριξε επίσης ο Όσμπορν.