Από χθες που μαθεύτηκε ευρέως το θλιβερό νέο, για την τρανς γυναίκα που «κόλλησε» στα αζήτητα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα όπου ανακοινώθηκε η λύση του προβλήματος, αυτό που έγινε σαφές είναι ότι αφενός η ευαισθησία και η κινητοποίηση της τρανς κοινότητας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, έφεραν γρήγορα τη λύση, από την άλλη ανέδειξαν με στενάχωρο τρόπο την πραγματικότητα που βιώνουν τα τρανς άτομα στην Ελλάδα αλλά και τα κωλύματα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όταν κάποιος βρίσκεται «στα αζήτητα».

Η ιστορία έχει ως εξής: η Μελίνα (γνωστή και ως Μπάλι), transgender σεξεργαζόμενη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου την περασμένη Τετάρτη (25/5/2022). Έπασχε από λευχαιμία. Οι συγγενείς της εξαρχής αρνήθηκαν να αναλάβουν τα της ταφής.

«Οι λόγοι πολλοί» περιγράφει στο Newsbeast η Αγγελική Σουγλέ, δικηγόρος και συνεργάτιδα του φορέα Red Umbrella Athens και συνεχίζει: «Εκείνη που έτρεξε για το πιστοποιητικό θανάτου είναι η στενή της φίλη. Έκτοτε, η Μελίνα παρέμεινε στο ψυγείο του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο άρχισε να πιέζει για να βγει, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι συγγενείς δεν υπέγραφαν. Παράλληλα, για να θεωρηθεί ένα νεκρό πρόσωπο ότι είναι στα αζήτητα, θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες από το θάνατο.

Η φίλη απευθύνθηκε τελικά στη ΜΚΟ “Θετική Φωνή” που σε συνεργασία με το Red Umbrella Athens και τo Pride Thesaloniki άρχισαν να ερευνούν το θέμα ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και οι ενέργειες του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Τσακίρη που με ευαισθησία ασχολήθηκε με το θέμα».

S.O.S ΕΠΕΙΓΟΝ.Δυστυχώς αυτή η ανάρτηση γίνεται για τον χειρότερο λόγο που θα μπορούσα να σκεφτώ. Πριν λίγες μέρες μια…

Posted by Vanessa Veneti – Kottika on Friday, May 27, 2022

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί η κα Σουγλέ, χθες, Δευτέρα 30/5/2022, κατόπιν συνεννόησης, όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης μετέφερε συγγενή της Μελίνας στο νοσοκομείο για να υπογράψει την δήλωση αποποίησης ευθύνης και εντέλει άνοιξε ο δρόμος για την κηδεία και την ταφή. «Ο Φάνης Μπαμπούλας (σ.σ οίκος τελετών) δέχτηκε να αναλάβει δωρεάν την ταφή με φέρετρο. Ο ίδιος έπρεπε να μεταφέρει τη σορό στο δικό του ψυγείο, όπως και έγινε» περιγράφει η κα Σουγλέ και προσθέτει: «Έτσι, η κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 16.30 στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη. Η Μελίνα είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί με θρησκευτικό τρόπο και το ίδιο ήθελε και η φίλη της. Το κόστος για τον τάφο περί τα 400,00 ευρώ τα ανέλαβε προσωπικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Ζέρβας».

Το χρόνιο πρόβλημα με τους ανθρώπους που μένουν «στα αζήτητα»

Η κα Σουγλέ τονίζει πάντως πως προβλήματα σαν τα παραπάνω με ανθρώπους που μένουν «στα αζήτητα» για λιγότερο ή περισσότερο καιρό είναι δυστυχώς χρόνιο. Όπως σημειώνει η ίδια: «Παρόμοιο περιστατικό είχαμε αντιμετωπίσει πριν λίγο καιρό στην Αθήνα με προσφύγισσα sex worker από χώρα της νοτιανατολικής Ασίας.

Αγγελικη Σουγλε
Η δικηγόρος Αγγελική Σουγλέ/ φωτό: Γιάννης Κέμμος

«Έπρεπε η σωρός να ταξιδέψει στη χώρα καταγωγής και το κόστος μεταφοράς ήταν εξαιρετικά υψηλό. Μας προσέγγισαν τότε οι ομοεθνείς φίλες της sex workers για να τις βοηθήσουμε και πράγματι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα. Είναι θλιβερό ότι μη προνομιούχες ψυχές δεν δικαιούνται να γαληνέψουν ακόμα και μετά το θάνατο τους. Ευτυχώς και στην περίπτωση της Θεσσαλονικής οι οργανώσεις που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο συνεργαστήκαμε άψογα με την δημοτική αρχή και δόθηκε λύση. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει ειδική κοινωνική μέριμνα για τις περιπτώσεις αυτές και η Πολιτεία να σκύβει καθόλικα με ευαισθησία και διακριτικότητα πάνω από τα προβλήματα αυτά».

Το Newsbeast έχει κάνει ρεπορτάζ για το πού πηγαίνουν οι ανθρώποι που όταν πεθαίνουν βρίσκονται στα αζήτητα