Το νερό θεωρείται το πιο αγνό στοιχείο της φύσης. Απαραίτητο για την σωματική μας υγεία και ευεξία το καταναλώνουμε καθημερινά για να είμαστε υγιείς και δυνατοί. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την αγνότητα του χρησιμοποιούμε φίλτρα ή πίνουμε εμφιαλωμένο νερό, ωστόσο ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις το νερό διαθέτει έναν ανεπιθύμητο και τοξικό παράγοντα που ενέχει κινδύνους για την υγεία μας.

Ο λόγος για τα νιτρικά (ΝΟ3). Πρόκειται για ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Πριν δούμε τις επιβλαβείς παρενέργειες των νιτρικών στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και πως να προστατευτούμε, καλό είναι να μάθουμε πρώτα γιατί αυτές οι ουσίες βρίσκονται στο νερό που καταναλώνουμε.

Αν και τα νιτρικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον άνθρωπο, το ίδιο δεν συμβαίνει και για τα φυτά. Τα νιτρικά είναι πολύ ευεργετικά για τα φυτά και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιούνται εκτενώς στην γεωργία και την καλλιέργεια φυτών.

Η εκτενής χρήση των νιτρικών στη γεωργία έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα φυτά και να εισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο χημικά την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων.

Μάλιστα, η αρνητική επίδραση των νιτρικών είναι τέτοια που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) να τα κατονομάσει ως κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και να επιβάλει περιορισμό της χρήσης τους.

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει τη λήψη μέτρων για την  καταπολέμηση της νιτρορυπανσης σε διάφορες περιοχές της χωράς με αποτέλεσμα το 2015 να επιβληθεί στο Ελληνικό Κράτος πρόστιμο 5 εκ ευρώ.

Παράλληλα, η αρνητική επίδραση των νιτρικών στην υγεία έχει οδηγήσει 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) να εκδώσουν Δημόσια Σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι maximum 10mgr/L.

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει και σε αυτό τον τομέα με αποτέλεσμα να μην ισχύει κάποια δημόσια Σύσταση επί του θέματος.

Γιατί όμως τα νιτρικά είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία μας; Τι μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό και πόσο επικίνδυνα είναι;

Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νιτρικών μπορεί να προκαλέσει γαστρικά προβλήματα, κνιδώσεις, εξανθήματα, καθώς και άλλες αντιδράσεις ή ασθένειες.

Τα νιτρικά είναι ιδιαίτερα βλαβερά για τις έγκυες, τα νήπια και τα μικρά παιδιά! Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νιτρικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των διαφόρων προβλημάτων υγείας στα νεογέννητα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το σύνδρομο κυάνωσης των βρεφών (βρεφική μεθαιμοσφαιριναιμία), οι σχιστίες (π.χ. λαγόχειλο), τα προβλήματα στο νευρικό σωλήνα (νωτιαίο μυελό) και η δυσπλασία των άκρων (δυσμελία). Οι γυναίκες που εγκυμονούν ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού που περιέχουν υψηλά ποσοστά σε νιτρικά στη σύστασή τους.

Για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα και περισσότερες λεπτομέρειες, αρκεί να επισκεφθεί κανείς την έγκυρη βάση δεδομένων της PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, που αποτελεί τον επιστημονικό ιστότοπο παγκοσμίως του Ιατρικού κόσμου, όπου υπάρχουν 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα Νιτρικά στην ανθρώπινη Υγεία όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την οικογένεια μας από τα νιτρικά; Ευτυχώς υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα: AQUA Carpatica!

Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica δεν περιέχει νιτρικά. Ενώ το Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica έχει σχεδόν μηδέν νιτρικά, γεγονός που το καθιστά απόλυτα ασφαλές για τις μητέρες και τα μωρά, αλλά και για όποιον επιθυμεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το AQUA Carpatica δε χαρακτηρίζεται όμως μόνο από την μικροβιολογική και χημική του αγνότητα αλλά και από την ποιότητα της γεύσης του. Πρόκειται για ένα αγνό νερό με ιδιαίτερα ελκυστική και πρόσχαρη γεύση που αφήνει μια αναζωογονητική αίσθηση στο στόμα. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το AQUA Carpatica να είναι το μόνο εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα με 63 διεθνή βραβεία κυρίως για την ποιότητα και τη γεύση του!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νιτρικά άλατα μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω βίντεο:

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να είσαι σίγουρος για την ποιότητα και αγνότητα του νερού που βάζεις στο ποτήρι σου, επέλεξε το AQUA Carpatica, το αγνότερο νερό της φύσης και ένα θαύμα της παρθένας φύσης.