Χιλιάδες πολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό εξαιτίας του χιονιού και τώρα έχουν στραφεί σε δικηγόρους ζητώντας να αποζημιωθούν. Τι γίνεται όμως με τις ευθύνες που έχει ο αυτοκινητόδρομος; Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εξηγεί στην ΕΡΤ.

«Οι εγκλωβισμένοι πολίτες καλούν στα δικηγορικά γραφεία και ρωτούν αν πρέπει να δεχθούν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ ή αν θα πρέπει να προσφύγουν. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μία εταιρεία όπως η Αττική Οδός, που έχει μία καλή νομική εκπροσώπηση, μπορεί να ζητήσει να παραιτηθεί κάποιος από τις αξιώσεις και τις απαιτήσεις που έχει ακόμα και από τις προσφυγές που έχει κάνει στην Ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να λάβει εξωδικαστικά αυτό το ποσό» εξήγησε.

Οι αξιώσεις των αποζημιώσεων

Μιλώντας για το θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες οι οποίοι σκοπεύουν να στραφούν δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αξιώνοντας μεγαλύτερη αποζημίωση, πρόσθεσε:

«Αν δεν υπάρχει κάποια τέτοια ρήτρα, τότε ο πολίτης που έχει υποστεί τεράστια ηθική βλάβη -σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουμε μόνο ηθική, αλλά και βλάβη του οχήματος καθώς και σωματικές βλάβες, μπορεί να προσφύγει. Έχω υπόψιν πελάτη μου που έχει σοβαρό πρόβλημα με τον διαβήτη και έμεινε, μαζί με τη γυναίκα του που είναι καρκινοπαθής, 13 ώρες μέσα στο αμάξι χωρίς να έχουνε νερό ούτε μπορούνε να πάρουν τα φάρμακά τους», αποκάλυψε σύμφωνα με το ertnews.gr.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο η ηθική βλάβη είναι εύλογη και το Δικαστήριο λαμβάνει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση. Αναφορικά με το δικαίωμα των πολιτών να ζητήσουν την αποζημίωση τους και από την Περιφέρεια ή από τη ΔΕΗ, για τις διακοπές ρεύματος, η κ. Φραγκάκη τόνισε ότι υπάρχει σχετική νομολογία και τα δικαστήρια στο παρελθόν έχουν επιδικάσει μεγάλες αποζημιώσεις στους πολίτες.