Λίγο έξω από την Λάρισα, στις παρυφές του Κισσάβου προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του «Νέσσωνα», ενός οικολογικού οικισμού που φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο διαβίωσης για τους κατοίκους του, που θα ακολουθούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μέσα στη φύση.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ιδέα και «τρέχει» το πρότζεκτ θέλει να δημιουργήσει ένα μικρό χωριό περίπου 40 ατόμων με 16 κατοικίες, δάσος και λίμνες. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με τον Κώστα Κοντομάνο, οικονομολόγος, που φέρεται να έχει την πρωτοβουλία για αυτόν τον οικισμό, θα οργανωθούν σε ένα είδος συνεταιρισμού, προκειμένου ο οικισμός να αποκτήσει νομική υπόσταση. Η αυτάρκεια και η αυτοσυντήρηση του χωριού είναι από τους στόχους που έχουν θέσει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντομάνο, οι περισσότεροι από εκείνους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στον «Νέσσωνα», επιθυμούν να αλλάξουν τρόπο ζωής. Όσοι ήδη εργάζονται θα μεταφέρουν τις δουλειές τους στο χωρίο, ενώ όσοι δεν έχουν εργασία θα βοηθήσουν στο στήσιμο της κοινότητας.

Το όραμα

Όπως δημοσίευσε η ιστοσελίδα larissanet.gr, το όραμά τους είναι το εξής: «Να φέρουμε πίσω στη φύση τα δάση και τα νερά που της στέρησε η ασυνείδητη ανθρώπινη δραστηριοτητα. Θα ξεκινήσουμε μετατρέποντας ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού σε ένα ειδυλλιακό χωριουδάκι με δάσος, λίμνες και χώρο για 16 ιδιοκτησίες ανθρώπων που θα ζούν ευτυχισμένοι μαζί».

Συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι: «Ο χώρος θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας, δίνοντας χώρο σε βρώσιμο δάσος αλλά και μονοετείς καλλιέργειες για τις ανάγκες του χωριού. Θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του νερού με συλλογή των βρόχινων και επεξεργασία των “γκρι”. Θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ενέργεια με έμφαση στα παθητικά συστήματα και κεντρικά σχεδιασμένες τις περισσότερες ενεργοβόρες δραστηριότητες.

Τα σπίτια και οικήματα θα είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά και τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Η διατροφική αυτάρκεια θα επιτυγχάνεται καλλιεργώντας τη διαθέσιμη γη στο κτήμα αλλά και νοικιάζοντας/αγοράζοντας επιπλέον γη. Θα γίνει προσπάθεια και για οικονομική αυτοτέλεια βασισμένη σε έσοδα από γεωργικά προϊόντα, μεταποίηση, εκπαίδευση, οικοτουρισμό, εκδηλώσεις κλπ.»

Επιπλέον, ένας από τους στόχους είναι να λειτουργήσει και σχολείο στο οικολογικό χωριό. «Θα λειτουργήσει σχολείο, αρχικά δημοτικής εκπαίδευσης με τα παιδιά του χωριού αλλά και των γύρω χωριών να μαθαίνουν από τη φύση, μέσα στη φύση. Συνεργασία και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, καλλιεργητές και φορείς είναι επίσης μέσα στους στόχους κλειδιά ώστε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί με αγάπη».