Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων κρονοϊού στη χώρα μας και οι τελευταίες ημέρες των γιορτών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών επισήμανε ότι αν και ακόμα δεν είναι γνωστό, η ίδια είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τα κρούσματα των επόμενων ημερών.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, «δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό». Η κ. Γιαμαρέλλου πρόσθεσε πως «περίπου 30% των κρουσμάτων είναι Δέλτα».

«Είναι το είδος του ιού, ο Όμικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου.

Τα συμπτώματα της Όμικρον – «Μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές»

Σχολιάζοντας τη δράση της παραλλαγής Όμικρον, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις, όπως σημειώνει η ΕΡΤ.

«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Δεν αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες, Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις μέχρι πρώτες νοσηλείες ασθενών από Όμικρον η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι κανείς ασθενής σε ΜΕΘ δεν έχει προσβληθεί από Όμικρον. «Διεθνώς λέμε ότι 11% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά 4% έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός της Όμικρον δεν είναι τόσο μολυσματικός, όπως η Δέλτα».

Η ίδια ανέφερε ότι πρέπει να προφυλαχθούμε φορώντας τη μάσκα μας και τηρώντας τις αποστάσεις. «Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη δόση του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους . Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό» περιέγραψε η κ. Γιαμαρέλλου ζητώντας από τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.

«Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 12% στους άνω των 60 ετών που πρέπει να πάει να εμβολιαστεί» τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ η νόσηση από την Όμικρον κρατάει μόλις τρεις ημέρες σε αντίθεση με τη Δέλτα όπου ο μέσος όρος νοσηλείας είναι δέκα ημέρες. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «ακόμα και το 1% των κρουσμάτων να χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Όμικρον, αυτό σημαίνει 100.000 ανθρώπους. Πάντα είναι μπροστά μας ο φόβος για το Σύστημα Υγείας αλλά και το τι θα γίνει με την εκπαίδευση».

Τα self test είναι πιθανό να αντικατασταθούν με rapid test

Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα της μετάθεσης της ημερομηνίας του ανοίγματος των σχολείων η κ. Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι «σαν επιτροπή θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με την εκπαίδευση. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τα σχολεία» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απόψεις που εκφράζει για το θέμα των σχολείων είναι προσωπικές.

«Πουθενά δεν αποφασίστηκε για την Όμικρον να κλείσουν τα σχολεία. Ξέρετε πολύ καλά τη ζωτική σημασία που έχει για τον ψυχισμό του παιδιού το ανοιχτό σχολείο, η κοινωνικοποίησή του, η παρέα και η σωστή γνώση. Από τη άλλη μεριά αν κλείσουν τα σχολεία τι θα κάνουν τα παιδιά; θα τριγυρίζουν, δεν θα πάνε σε παιδικές χαρές; Δεν θα έχουν αυξημένη επαφή;» ανέφερε η κ. Γιαμαρέλλου αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει η πρόθεση τα self test στα σχολεία να αντικατασταθούν από τα rapid test.

«Tα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Η αύξηση του εμβολιασμού στα παιδιά θα είναι πολύ σημαντική. Δεν θέλουμε μια απόφαση που να είναι εις βάρος των παιδιών μας», πρόσθεσε.