Για χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, αν δεν αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, προειδοποιεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνίτη, θα σέρνουμε αυτούς τους αριθμούς μέχρι τέλος του χρόνου και θα έχουμε ακόμα περίπου 2.500 νεκρούς» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Αυτό το 5ο κύμα της πανδημίας, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο εάν «έχουμε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο» τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Κορονοϊός – Τζανάκης: Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη σταθερότητα κρουσμάτων και δεικτών της πανδημίας

«Αγκάθι» χαρακτήρισε τους ανεμβολίαστους στην πορεία του κορονοϊού στη χώρα ο κ. Τζανάκης καθώς τα κρούσματα και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σταθερά.

«Είχαμε πει ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των πανδημικών δεικτών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την σταθερότητα» είπε ο καθηγητής.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα «όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%» σημειώνει ο κ. Τζανάκης.

«Να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα»

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων και την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως εφόσον τηρούνται αυστηρώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Η κοινωνική συναναστροφή όταν είναι χαλαρή και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργεί πρόβλημα. Μεταστρέφουμε χαλαρές και χωρίς επιτήρηση κοινωνικές συναναστροφές, σε πιο κανονικές» εξηγεί.

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, αφού με το άνοιγμά τους «αντικατέστησαν τη χαλαρή συναναστροφή των διακοπών, με κάτι πιο επιτηρούμενο» επισημαίνει ο Νίκος Τζανάκης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.