Την έντονη αντίδραση του συντονιστικού οργάνου φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ιδιωτικού τομέα προκάλεσε «η κατάθεση τροπολογίας, από το υπουργείο Οικονομικών παράτασης της διάρκειας εφαρμογής του claw back μέχρι και το 2025».

Οι εν λόγω φορείς ΠΦΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 12 Οκτωβρίου με κύρια αιτήματα την επαρκή χρηματοδότηση της ΠΦΥ και την κατάργηση του claw back, το οποίο είναι σε εφαρμογή για 9η συνεχή χρονιά.

«Ενώ το αδιαπραγμάτευτο αίτημα για την επιβίωση των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών ιατρών είναι η κατάργηση του μέτρου αυτού ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Σκυλακάκης πιστεύει ότι θα υπάρχουν εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακοί ιατροί μέχρι και το 2025 που θα χρηματοδοτούν έμμεσα τον ΕΟΠΥΥ.

Προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι οδηγεί χιλιάδες οικογένειες που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην ιδιωτική ΠΦΥ στο χείλος του γκρεμού και την οικονομική καταστροφή», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ζητούν τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την ανάδειξη των προβλημάτων που έχει επιφέρει ήδη το claw back στις μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής.

Αναφέρουν επίσης ότι “«εν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Οικονομικών» και ζητά από τους Ιατρικούς Συλλόγους «να τοποθετηθούν, καταδικάζοντας τις ενέργειες του κ. Σκυλακάκη», το οποίο παράλληλα καλούν να τροποποιήσει «την εν λόγω διάταξη και να καταργήσει το claw back από 01/01/2022, διαφορετικά θα είναι προσωπικά υπεύθυνος για την φυγή χιλιάδων ιατρών στο εξωτερικό και την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας».

Στο συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ),η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).