Συντριπτικό όχι στο νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είπαν οι δικηγόροι με το δημοψήφισμα τους, με ποσοστό που ξεπέρασε το 93%. Από τους συνολικά 21.538 δικηγόρους οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες οι 18.510 ( 93,26%) είπαν όχι στις τροποποιήσεις του Κώδικα ενώ μόλις οι 1334 (6,72) ψήφισαν ναι.

Περίπου το 60% των δικηγόρων τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων με αποχή διαρκείας.

Το Δ.Σ. του ΔΣΑ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνέλθουν άμεσα προκειμένου να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν στην «υλοποίηση της πλειοψηφούσας θέσης του δικηγορικού σώματος».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλης Αλεξανδρής σε δήλωση του ανέφερε ότι:

«Οι δικηγόροι της Αθήνας συλλογικά, δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμικού τους ρόλου εξέφρασαν τη θέση τους για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ένα νομοσχέδιο που αφορά τον κάθε πολίτη και την πραγμάτωση του δικαίου.

Επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική -προϊόν εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων- αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις βασικών κεφαλαίων του Κώδικα. Εναντιώθηκαν στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διεκδίκησαν και διεκδικούν την ποιότητα της νομοθεσίας, την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, την κατίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καθαρό μήνυμα προς όλους: την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας, την κοινωνία».

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά διεξήχθη δημοψήφισμα και μάλιστα σε πανελλαδική κλίμακα.

Την απόφαση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έλαβε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 138 του Κώδικα Δικηγόρων.