Την έντονη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθεςε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέφρασαν φορείς της Δικαιοσύνης (δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι, κ.λπ.) αλλά και κοινωνικοί φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, κ.ά.) κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του ΔΣΑ.

Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντα τους μέχρι και την Παρασκευή οπότε θα συνέλθει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση τους αν και θεωρείται ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής,
υπογράμμισε ότι οι τροποποιήσεις του επίμαχου νομοσχεδίου αφορούν στον κάθε πολίτη και συνεπάγονται «επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του, ενώ επιδρούν εν τέλει καθοριστικά στην πραγμάτωση του δικαίου σε κάθε ατομική περίπτωση». Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής, η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν «άκρως προσχηματική», ενώ αγνοήθηκαν οι θέσεις του δικηγορικού κόσμου.

Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων στην πράξη για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς) και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».

“Αποκλειστικά τις Τράπεζες εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμοί, κ.λπ.), ενώ είναι σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επικαλέστηκε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία αναφέρεται ότι: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης».

Και προσέθεσε ο κ. Αλαξανδρής: «Τούτο ομολογούν δημόσια –επιτρέψτε μου κατά κυνικό τρόπο- και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση». Δηλαδή δίνουν προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας!».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ δεν παρέλειψε να διατυπώσει την αντιρρησή του «στην διατήρηση των υψηλών παραβόλων και της καταβολής του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, ακόμη κι αν το αίτημα είναι αναγνωριστικό», αλλά και στην «επαναφορά της επιβολής προσωρινής κράτησης και κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις» κάτι που είναι «αμφίβολης συμβατότητας με την ΕΣΔΑ».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, τόνισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχεται η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και αναβαθμίζεται σε κυρίαρχο αποδεικτικό μέσο η ένορκη βεβαίωση, δηλαδή, «ενός μέσου το οποίο κατά την εκτίμηση όλων μας, θεωρείται το ολιγότερο αξιόπιστο».

Όπως είπε η κυρία Θάνου το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε τις παρατηρήσεις των φορέων της Δικαιοσύνης, για την εμμάρτυρη κατάθεση, παρά τη σημείωσή τους ότι «η εξέταση του μάρτυρα ενώπιον του δικάζοντος δικαστή, αποτελεί το κλειδί για την εξεύρεση της αλήθειας και την ορθή επίλυση της διαφοράς».

Η κυρία Θάνου κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να σεβαστεί το θεσμό της Δικαιοσύνης, ενώ κατήγγειλε και πάλι την από μέρους της κυβέρνησης παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσής της να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και να καταλύει έτσι το κράτους Δικαίου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη επισήμανε ότι ο νομοθέτης κωφεύει στα προβλήματα της Δικαιοσύνης.
«Καλή πρόθεση, αλλά για την κόλαση» χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Βλαχάκης και προσέθεσε ότι από το νομοσχέδιο ωφελούνται μόνο οι Τράπεζες, ενώ καθιερώνεται το «δίκαιο του δυνατού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Ευθύμιος Πρεκετές, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα των πλειστηριασμών τα οποία όπως είπε θα αυξηθούν όταν ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης κάλεσε τους φορείς της Δικαιοσύνης σε κοινές κινητοποιήσεις.