Τα μουσεία της Ελλάδας άνοιξαν ξανά τις πύλες τους από σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου, μετά από μήνες «σιωπής» που προκάλεσε το lockdown για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού. Η επανεκκίνηση έγινε με ασφάλεια για όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το πρωί τρία μουσεία, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι τηρούνται τα μέτρα που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το προσωπικό των μουσείων είναι απολύτως ενημερωμένο για όλα όσα εξασφαλίζουν την προστασία των ιδίων αλλά και των επισκεπτών», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Επίσης, πληροφορεί ότι στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη που άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό από το 2012, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνομίλησε με επισκέπτες, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, τόσο για το κτίριο όσο και για τον τρόπο έκθεσης της Μόνιμης Συλλογής.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έναρξη της λειτουργίας της Εθνικής Πινακοθήκης. Η Αθήνα, επιτέλους, αποκτά μια Πινακοθήκη ισάξια και αντάξια της ιστορίας της νεότερης ελληνικής τέχνης, από το 1830 και μετά. Και γι’ αυτό και είμαστε πολύ περήφανοι.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι μια εργάσιμη μέρα, είναι πολλοί οι επισκέπτες οι οποίοι ήδη βρίσκονται στον χώρο της Πινακοθήκης, τηρώντας απολύτως όλα τα μέτρα. Ο κόσμος εκφράζει με ποικίλους τρόπους την αγάπη του προς την Εθνική Πινακοθήκη. Τα μουσεία σε όλη την Ελλάδα, επαναλειτούργησαν σήμερα με υποδειγματικό τρόπο και σε όλα τα μουσεία υπήρχε προσέλευση. Σε κάποια μάλιστα, οι πρώτοι επισκέπτες ήταν από το εξωτερικό», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

«Με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια (ανάλογα της εστίασης), όπως και τα πωλητήρια (ανάλογα των εμπορικών καταστημάτων) από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φροντίζει για την ομαλή επανένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Δείτε το βίντεο του υπουργείου Πολιτισμού για την επανέναρξη λειτουργίας των μουσείων:

Εικόνες από την επανεκκίνηση των μουσείων της χώρας: