Η κακοκαιρία Μήδεια σφυροκοπά τη χώρα μας, προκαλώντας προβλήματα, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέα προειδοποίηση για πυκνές χιονοπτώσεις το απόγευμα στην Αττική.

Η υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο στη νεότερη ανάρτησή της για τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας Μήδεια, σημειώνοντας πως χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο καθώς και σε περιοχές, ακόμη και χαμηλού υψομέτρου, της Κρήτης και ενδεχομένως σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Βορείων Κυκλάδων αναμένονται από το μεσημέρι της Δευτέρας 15/2.

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας από της νύχτα της Δευτέρας 15/2 προς Τρίτη 16/2 έως το απόγευμα της Τρίτης 16/2. Βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις Σποράδες, στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιονόνερο/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι της Τρίτης 16/2 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Με μπλε αποχρώσεις φαίνεται η βροχή/χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων.

Η προειδοποίηση της ΕΜΥ

Ένταση των χιονοπτώσεων στην Αττική από το απόγευμα σήμερα προβλέπει μεταξύ άλλων το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ την Πέμπτη και επικαιροποίησε σήμερα.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι πυκνές κατά περιόδους στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά) και μέχρι αργά το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Αύριο Τρίτη (16-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν.

Ειδικότερα στην Αττική, από το απόγευμα της Δευτέρας (15-02-2021), οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης (16-02-2021).

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-02-2021) θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

  1. Ο ισχυρός παγετός που ήδη επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (16-02-2021) και την Τετάρτη (17-02-2021) θα σημειωθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ σε περιοχές (κυρίως της δυτικής) Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.
  2. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στο Ιόνιο από το βράδυ θα εξασθενήσουν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.