Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στο πέρασμα του χρόνου

Ιστορίες από γενιά σε γενιά


ΕΛΛΑΔΑ
9:00
17/10/2020
Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στο πέρασμα του χρόνου
3
loading

Επί δεκαετίες αποτελούν σημείο αναφοράς της γειτονιάς. Τα καταστήματα ΟΠΑΠ παραδοσιακά είναι στέκι για τους περίοικους, όπου συναντώνται για να πουν τα νέα τους, να σχολιάσουν την αθλητική επικαιρότητα και τις πολιτικές εξελίξεις, να δοκιμάσουν την τύχη τους, αλλά πλέον και για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Τα πρώτα πρακτορεία άνοιξαν σε Πάτρα, Αίγιο και Δράμα το 1959 και έκτοτε το δίκτυο του ΟΠΑΠ έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 4.000 καταστήματα. Πολλά από αυτά έχουν μακρά ιστορία, καθώς αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν περάσει από τους γονείς στα παιδιά τους και έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονα καταστήματα, παραμένοντας ωστόσο σημείο συνάντησης σε κάθε γειτονιά.

Τρία τέτοια καταστήματα βρίσκονται στο Μοσχάτο, στη Γλυφάδα και στα Βριλήσσια. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους, δεύτερης γενιάς πράκτορες ΟΠΑΠ, κάνουν αναδρομή στο χρόνο και μοιράζονται φωτογραφίες και αναμνήσεις από το μακρινό παρελθόν.

Από τον πατέρα στην κόρη 

Το κατάστημα ΟΠΑΠ της οικογένειας Δημητρίου στο Μοσχάτο, μετράει λίγο πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας. Άνοιξε τις πόρτες του το 1969 και από τότε αμέτρητες ιστορίες έχουν γραφτεί στον χώρο του. Ιστορίες που περνούν από γενιά σε γενιά και στη συγκεκριμένη περίπτωση από πατέρα σε κόρη.

To πρακτορείο της οικογένειας Δημητρίου, στο Μοσχάτο το 1982

Η πρώτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1982, τότε που το πρακτορείο διαχειριζόταν ο  Κώστας Δημητρίου. Εκείνη την εποχή, οι πίνακες ήταν χειρόγραφοι και τα δεδομένα των παιχνιδιών αποθηκεύονταν σε κάψουλες. Στους τοίχους υπήρχαν ταμπλό για τα χαρτάκια του ιπποδρόμου, στο ΠΡΟΠΟ κολλούσαν ταινίες και οι στήλες στα μεταβλητά συστήματα γράφονταν με το χέρι.

Στο κατάστημα του κ. Δημητρίου σύχναζαν φίλοι του αθλητισμού, αλλά και διάσημοι, φωτογραφίες των οποίων κοσμούν σήμερα τους τοίχους.  Σε μια από αυτές, ένα στιγμιότυπο από γύρισμα της εκπομπής "Θρυλικές Ιστορίες" του Γλύκα Αντώνη, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρακτορείου τη δεκαετία του ’90.

Η Ιωάννα Δημητρίου στο κατάστημα σήμερα

Για την Ιωάννα, την κόρη του Κώστα Δημητρίου, η οποία διαχειρίζεται σήμερα το κατάστημα, όλα αυτά είναι διηγήσεις τις οποίες ανυπομονούσε να ακούσει τα βράδια που γυρνούσε ο πατέρας της στο σπίτι.

Ιωάννα Δημητρίου, Κώστας Δημητρίου

Η ιστορία του καταστήματος της οικογένειας Δημητρίου γράφεται πλέον σε ένα μοντέρνο και άνετο περιβάλλον, γεμάτο με ψηφιακές οθόνες. «Ως γυναίκα, έχω ανεβάσει πολύ τη γυναικεία επισκεψιμότητα στο μαγαζί», αναφέρει χαρούμενη η Ιωάννα και εξομολογείται:  «κάνω πολλά πράγματα διαφορετικά από τον πατέρα μου γιατί  θέλω το κατάστημά μας να προσελκύει και νέο κόσμο». Στα άμεσα σχέδια της είναι η αναδιαμόρφωση του  εξωτερικού χώρου, ώστε να γίνει στέκι ποδοσφαιρόφιλων, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες με ασφάλεια. Όσον αφορά την επιτυχημένη πορεία του καταστήματος, η Ιωάννα απαντά ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον επαγγελματισμό.

Στα χνάρια των γονιών του 

Αν κάποιος ψάξει τα αρχεία του μητρώου του ΟΠΑΠ, θα πρέπει να πάει στο μακρινό 1967 για να βρει την πρώτη εγγραφή του πρακτορείου της οικογένειας Πουλημά, στη Δάφνη. Ξεκίνησε ως ψιλικατζίδικο με εφημερίδες, λαχεία και το ΠΡΟΠΟ του ΟΠΑΠ, μέχρι την αποκλειστική λειτουργία του ως πρακτορείο γύρω στο 1995. Σήμερα έχουν ένα ακόμη κατάστημα ΟΠΑΠ στην Γλυφάδα.

Το πρακτορείο της οικογένειας Πουλημά στη Δάφνη, γύρω στο 1970

Εκτός από ιστορικό κατάστημα για το δίκτυο του ΟΠΑΠ, είναι και τυχερό. Έχει δώσει τρεις φορές το μεγάλο έπαθλο στο ΤΖΟΚΕΡ, και άλλες δύο φορές τον πρώτο αριθμό του Εθνικού Λαχείου. Έχει ζήσει εποχές με ατέλειωτες ουρές στα πεζοδρόμια, ειδικά στα πρώτα τζακ ποτ του ΤΖΟΚΕΡ, τότε που το τηλεπικοινωνιακό σύστημα υπερφορτωνόταν.

Αικατερίνη Πουλημά, Γιώργος Πουλημάς

Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στο '70. Ο Γιώργος Πουλημάς θυμάται με νοσταλγία τα μεσημέρια που γυρνούσε ο πατέρας του στο σπίτι και του ανέθετε να κάνει λογαριασμούς. «Έμαθα να κάνω πράξεις αριθμητικής από τους λογαριασμούς του μαγαζιού. Τότε δεν ήταν απλά τα πράγματα. Έπρεπε να κάνεις κάποια σύνολα κάθετα, οριζόντια και να πολλαπλασιάζεις μεταξύ τους τις τιμές. Τα πήγαινα όμως εξ’ αρχής πολύ καλά με τους αριθμούς», διηγείται ο Γιώργος.

Ο Γιώργος Πουλημάς σήμερα στο κατάστημα ΟΠΑΠ της Γλυφάδας

Σήμερα βρίσκεται ο ίδιος πίσω από τον πάγκο και διαχειρίζεται και ένα δεύτερο υπερσύγχρονο κατάστημα ΟΠΑΠ στη Γλυφάδα, που έκανε εγκαίνια μέσα στο 2020. «Αποφασίσαμε με την αδερφή μου να αναλάβουμε την οικογενειακή επιχείρηση. Είχαμε μεγαλώσει με την έννοια του «επιχειρείν» και μας άρεσε η ιδέα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας του καταστήματος που μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής: «Η αγάπη για αυτό που κάνεις και ο σεβασμός προς τους πελάτες». 53 χρόνια λειτουργίας από γενιά σε γενιά είναι αυτά, κάτι παραπάνω θα ξέρουν.

Από το παραδοσιακό στο σύγχρονο

Ο Παναγιώτης Φυκίρης τη δεκαετία του ’90, στο πρακτορείο στα Βριλήσσια

«Θεωρούσα δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ με το πρακτορείο του πατέρα μου, γιατί εκείνος με έκανε να νιώθω μεγάλη οικειότητα σε αυτό το περιβάλλον», τονίζει ο Νίκος Φυκίρης. Το κατάστημα της οικογένειας Φυκίρη στα Βριλήσσια λειτουργεί εδώ και 31 χρόνια. Ο Νίκος, που πλέον έχει πάρει τη σκυτάλη από τον πατέρα του, έχει μετατρέψει το κατάστημα σε έναν καινούργιο, σύγχρονο και άνετο χώρο.

Ο Νίκος Φυκίρης σήμερα στο κατάστημα ΟΠΑΠ στα Βριλήσσια

Μπορεί ο γιος να ποζάρει σήμερα πίσω από τον πάγκο με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο πατέρας του τη δεκαετία του ’90, σε επαγγελματικό επίπεδο, όμως, έχει διαφοροποιηθεί από εκείνον, όπως εξηγεί:  «Διαφέρω λίγο από τον πατέρα μου. Εκείνος έριχνε πιο πολύ το βάρος στην εξυπηρέτηση, πώς αντιλαμβάνεσαι τον πελάτη και πώς επικοινωνείς μαζί του. Εγώ είμαι της άποψης πως για να πετύχεις κάτι πρέπει να έχεις και το σωστό εργαλείο. Δηλαδή, η δυναμική, η άνεση που έχει πλέον το πρακτορείο, βοηθούν πολύ περισσότερο».

Παναγιώτης Φυκίρης, Νίκος Φυκίρης

Βίος ανθόσπαρτος στο πρακτορείο

Οι αναμνήσεις του Νίκου, εκτός από υπερτυχερούς παίκτες, περιλαμβάνουν και ένα νεόνυμφο ζευγάρι που θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του: «Ένα ήσυχο μεσημέρι που ήμουν μόνος στο κατάστημα, μπαίνει ένα νεόνυμφο ζευγάρι. Μόλις είχαν παντρευτεί, όπως μου εξήγησαν, και ένιωθαν τόσο τυχεροί που ήθελαν να παίξουν ΤΖΟΚΕΡ».

Εξίσου τυχερός φαίνεται ότι ένιωσε και ο ίδιος, όταν έκανε πρόταση γάμου στη μέλλουσα σύζυγό του μέσα στο πρακτορείο ΟΠΑΠ. «Είμαστε 7 χρόνια μαζί. Τα τελευταία 2 χρόνια, που έχουμε ανοίξει το καινούργιο κατάστημα, δουλεύει μαζί μου. Μετά την καραντίνα, όταν ανοίξαμε, κάπου ανάμεσα στις κληρώσεις της έκανα πρόταση γάμου», αναφέρει χαρούμενος ο Νίκος.

Αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο νιώθει τυχερός, αφού η οικογενειακή επιχείρηση πηγαίνει καλά. «Ακολουθώ πιστά την συμβουλή “πρώτα να ακούς και μετά να πράττεις” που μου έδωσε ο πατέρας μου», λέει ο Νίκος, πιστώνοντας σε αυτά τα λόγια μεγάλο μερίδιο της επιτυχημένης πορείας του καταστήματος επί 31 χρόνια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar SPINDOCTOR….

  Άσε μας ρε φίλε, σε λίγο θα μας πείς ότι, βάζουν και απο τη τσέπη τους οι Πράκτορες για να τα συντηρήσουν. Μπορεί στη Δική σου πόλη να έχουν μειωθεί αλλά εδώ στην Αθήνα ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, κάθε γωνία και ΟΠΑΠ. Όλοι οι Άνεργοι μέσα είναι και ξεκοκαλίζουν τα επιδόματα και τις συντάξεις απο τους Γέρους που τους Συντηρούν!!!! Φυσικά και άλλαξε η ταυτότητα των μαγαζιών στη πάροδο των ετών...Τη δεκαετία του \'70, άντε και του \'80 ποιοί παίζανε και πότε; Οι Νοικοκυραίοι παίζανε & οι Οικογενειάρχες παραδοσιακά ΠΡΟΠΟ και σε ΤΖΑΚΠΟΤ ΛΟΤΤΟ & ΤΖΟΚΕΡ......Σήμερα τα προπατζίδικα είναι γεμάτα με Τεμπέληδες & χαραμοφάιδες που παίζουν όλοι ΚΙΝΟ!!! Να μην αναφερθώ και στο ΞΥΣΤΟ.....

  1. avatar kouf40

   SPINDOCTOR…. εισαι ασχετος τελειως με το αντικειμενο φιλε!

 2. avatar Yan

  Το ότι τα πρακτορεία που είχαν φτάσει 5500 (ίσως και παραπάνω) ξεχάστηκε να γραφτεί στο κείμενο.
  Ναι, κάποτε ήταν κερδοφόρο. Τώρα όλοι προσπαθούν απλά να επιβιώσουν. Στην πόλη μου από 20+ που ήταν πριν 10-15 χρονια (και πολλοί προσπαθούσαν να πάρουν και άλλες άδειες) πρέπει να έχουν μείνει κάτω από 10. Το τελευταίο που ξέρω, έκλεισε μετά από 45 χρόνια (και δύο γενιές).
  Έχουν αλλάξει οι εποχές. Το στοίχημα στο ιντερνετ είναι πολύ πιο προσιτό και βολικό. Το πρακτορείο είναι πλέον μόνο για αυτούς που θέλουν παρέα και καφέ. Μόνο που είναι απίστευτα ακριβό να συντηρήσεις το πρακτορείο που ζητάει ο ΟΠΑΠ να έχεις. Και ποσοστό κέρδους; 6-15% (νομίζω). Για να μπορέσεις να πληρώσεις 3-4 υπαλλήλους, ενοίκιο, συνδρομές σε Nova, OteTV, ιντερνετ, ρεύμα, αγορά πολλών TV και λοιπού εξοπλισμού και δεν ξέρω τι άλλο, πρέπει να έχεις τζίρο αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα. Χωρίς να υπολογίζουμε τον \"υποχρεωτικό\" τζίρο που πρέπει να επενδύσει σε όλων των ειδών λαχεία, σκρατς κτλ... Και πόσα τα \"φέσια\" που με διάφορους τρόπους σε φορτώνουν πονηροί πελάτες. Και με τις τόσες ώρες δουλειάς!!! Και με τον κίνδυνο να σε κλέψουν (δεν ξέρω αν παρέχεται κάποια ασφάλεια)...
  Καλή τύχη σε όσους αντέχουν ακόμα.
  Από κάποιον που δούλευε σε πρακτορεία μέχρι πριν 15 χρόνια, και είχε επικοινωνία με τωρινούς κατόχους...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει