Αλλαγές στην πανέμορφη παραλία της Χαμολιάς και το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής φέρνει η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του δήμου Σαρωνικού.

Η γραφική παραλία ανάμεσα στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη είναι γνωστή για τα κρυστάλλινα νερά της και το όμορφο ανάγλυφο, και πολλοί λουόμενοι την επιλέγουν για τις βουτιές και τη χαλάρωσή τους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον συνωστισμό σε άλλες ακτές.

Αυτό το κομμάτι αναμένεται να αλλάξει- επεμβάσεις είχαν ήδη καταγραφεί έναν χρόνο πριν- με τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, κάτι που προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους του Μαρκόπουλου αλλά και σε όσους γνωρίζουν και απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, τα απόνερα του Κέντρου θα μεταφέρονται μέσω αγωγών σε μήκος άνω των 50 χιλιομέτρων, περνώντας μέσα από τον δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας, και θα καταλήγουν στη θάλασσα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την υποβάθμιση που δρομολογείται για την περιοχή τους και τον περασμένο μήνα βγήκαν στον δρόμο, διαδηλώνοντας ενάντια στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή επεξεργάζεται νομική κίνηση κατά της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα έχει τη διαχείριση του Κέντρου μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Όπως λέει ο δήμος, το σχέδιο υπήρχε εδώ και χρόνια, ωστόσο τώρα προχωρά η κατασκευή του, και μάλιστα χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του. Παρότι άλλες προτάσεις υπήρχαν- γίνεται λόγος για δύο- τελικά αυτές εγκαταλείφθηκαν και προκρίνεται η λύση αυτή, που προκαλεί την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.