Την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στο θέμα της κυβερνοασφάλειας κάτω από μια κοινή ομπρέλα και να τη μετατρέψει σε συγκριτικό πλεονέκτημα προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης επιχειρηματικής δραστηριότητας, επεσήμανε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για την Κυβερνοασφάλεια «Safety and Security in Cyber Space: Building up Trust in the EU», που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Το θέμα της κυβερνοασφάλειας, δεν πρέπει να προσεγγιστεί μόνο ως πρόβλεψη του κυβερνοεγκλήματος, αλλά και ως προστασία των διαδικτυακών δεδομένων και εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια», προσθέτοντας πως «σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής είναι ήδη διαθέσιμα στη χώρα, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι σύγχρονο και σχετικά πλήρες».

«Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουμε ολοκληρώσει την Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τις συναλλαγές του κράτους με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις καθώς και των υπηρεσιών μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προχωρήσει δυναμικά στα ζητήματα της διαφάνειας μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, με δράσεις όπως το Διαύγεια. Από το 2010, περισσότερες από 10 εκατομμύρια κυβερνητικές αποφάσεις, βρίσκονται στο διαδίκτυο, ένας τεράστιος πλούτος που πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί» σημείωσε η υφυπουργός και προσέθεσε ότι «στόχος μας είναι η διάθεση όλο και περισσότερων ανοιχτών δεδομένων, ώστε να αξιοποιούνται από πολίτες και επιχειρήσεις, ευνοώντας την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης»