Η πανδημία της νόσου COVID-19 δεν αποτελεί μόνο μία πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή. Αποτελεί τον μεγαλύτερο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει  ολόκληρος ο πλανήτης. Οι συνέπειες της διάδοσής του έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κάθε γωνιά της Γης. Συνεπώς, το εύρος και η έκταση των συνεπειών αυτών στην ανθρωπότητα εξαρτώνται από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα ελέγχου και  αντιμετώπισης του ιού SARS-CoV-2.

Η καινοτομία στον τομέα της βιοφαρμακευτικής την οποία εκπροσωπεί το PhRMA Innovation Forum (PIF), δεν είναι απλώς η αποστολή μας. Αποτελεί σημαντικότατη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έρευνα και ανάπτυξη λύσεων που θα συμβάλλουν στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Σε αυτόν τον αγώνα, πρωτεργάτες έχουν τεθεί οι κορυφαίοι επιστήμονες και οι ερευνητικές τους ομάδες με την υποστήριξη των εταιρειών μελών του PIF ενώ αξιοποιούνται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών.

Παράλληλα μοιραζόμαστε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε πραγματικό χρόνο με τις κυβερνήσεις, τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς και τις άλλες εταιρείες μέλη για να μεγιστοποιήσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης πρόσθετων θεραπειών. Ταυτόχρονα, επεκτείνουμε τις δυνατότητες παραγωγής που διαθέτουν οι εταιρείες μέλη μας και θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να καταστεί εφικτή η αυξημένη παραγωγή που θα απαιτηθεί, μετά την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου φαρμάκου ή εμβολίου. Στην πράξη απαιτείται να ανακαλυφθούν οι νέες θεραπείες στο 1/10ο του απαιτούμενου χρόνου και να παραχθούν σε 1000 φορές μεγαλύτερη έκταση.

Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, οι εταιρείες φαρμακευτικής καινοτομίας, έχουμε αναπτύξει πάνω από 140 διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την αντιμετώπιση της COVID-19. Στην πραγματικότητα δύσκολα  μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε μία ασφαλή χρονική πρόβλεψη. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι οι εταιρείες φαρμακευτικής καινοτομίας, με τη συνδρομή εκατοντάδων κορυφαίων επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο, καταβάλλουν έναν αγώνα δρόμου και μία συντονισμένη  προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτόγνωρη απειλή για την ανθρωπότητα. Είναι επίσης δεδομένο, ότι η ευρεία συνεργασία μεταξύ των εταιρειών αποσκοπεί στη διασφάλιση ευχερούς πρόσβασης όλων στις διαθέσιμες θεραπείες.

Στο πλαίσιο της αδιάκοπης αυτής προσπάθειας, οι εταιρείες μέλη του PIF πέραν της ανοικτής μεταξύ μας συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο, βρισκόμαστε σε σταθερή επαφή και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Διατηρούμε ανοικτή γραμμή με τις Κυβερνήσεις, τον FDA, τις Ευρωπαϊκές Αρχές Έγκρισης Φαρμάκων, καθώς και παγκόσμιους φορείς Υγείας προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση χρόνου και η καταλληλότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και του δυναμικού μας. Ο συντονισμός αυτός δεν είναι πάντα εύκολος και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε αυτονόητος.

Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε σημαντικά νέα για την αντιμετώπιση της COVID-19. Και η ελπίδα αυτή είναι απολύτως βάσιμη. Στηρίζεται στην καινοτομία, τη γνώση, την αδιάκοπη ερευνητική προσπάθεια και την επένδυση στο κορυφαίο επιστημονικό δυναμικό που είναι διαθέσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο.