Παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, έγινε στη βρετανική πρεσβεία η επίσημη έναρξη προγράμματος για την επιστροφή 1.700 μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, προς τις χώρες καταγωγής τους, το οποίο χρηματοδοτεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με 2 εκατομμύρια λίρες. Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που διαθέτει την εμπειρία και την αξιοπιστία, όπως είπαν οι ομιλητές.

Η επιστροφή των μεταναστών «σε εθελοντική βάση, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», αποτελεί τον ουσιαστικότερο τρόπο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δήλωσαν τόσο ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ όσο και ο κ. Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι από τον Αύγουστο του 2012 ως τα μέσα του 2015 θα έχουν επαναπατριστεί πάνω από 100.000 μετανάστες, αριθμός που, όπως σημείωσε, φαινόταν ως τώρα εξωπραγματικός.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια στην αντιμετώπιση του φαινομένου, γεγονός για το οποίο ο κ. Δένδιας εξέφρασε «υπερηφάνεια», αλλά ταυτόχρονα απηύθυνε «έκκληση» προς τους Ευρωπαίους εταίρους -πολλοί από τους οποίους, όπως ανέφερε, «εθελοτυφλούν»- να σταθούν αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα.

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, ο Βρετανός πρέσβης ανέπτυξε το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών περνάει παράνομα στην Ελλάδα έχοντας στο μυαλό τους ως πιθανό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό χρηματοδοτούμε αυτό το πρόγραμμα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για μας αυτό το πρόγραμμα αξίζει τα λεφτά του. Χωρίς αυτό οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούσαν να φτάσουν στη Βρετανία με παράνομα ή και εγκληματικά μέσα και ο Άγγλος φορολογούμενος θα πλήρωνε πολύ περισσότερα για κοινωνική πολιτική ή για κέντρα κράτησης». Παράλληλα, προέτρεψε και άλλες χώρες να στηρίξουν την Ελλάδα με ανάλογες δράσεις.

Η Ελλάδα δέχεται μια μεγάλη πρόκληση με την παράνομη μετανάστευση και οι επιστροφές είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, τόνισε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι τα δύο εκατ. λίρες που συνεισφέρει η βρετανική κυβέρνηση είναι μια μεγάλη βοήθεια. Επίσης, χαρακτήρισε στέρεο και λογικό τον συλλογισμό του κ. Κίτμερ, λέγοντας «χαίρομαι που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος της πρόκλησης». Αυτός ο συλλογισμός, σημείωσε ο υπουργός, «πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από τις άλλες χώρες της ΕΕ, διότι υπάρχουν πολλοί εταίροι και φίλοι που δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ή που νομίζουν ότι δεν αντιμετωπίζουν και αρέσκονται να αφήνουν να το χειρίζονται οι χώρες της περιφέρειας, και ιδίως οι χώρες του Νότου. Η πραγματικότητα είναι ότι, όπως σε μια οικογένεια έτσι και στην ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί».

«Κύριε πρέσβη, είμαι ευγνώμων προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον δεκαπλασιασμό των χρημάτων και για την οξυδέρκεια της βρετανικής κυβέρνησης – είμαι σίγουρος και με τη δική σας συμβουλή- να δει ξεκάθαρα ότι ο αποδοτικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι αυτός και όχι η αδιαφορία. Αυτό που μπορώ, είναι να σας αποδείξω ότι διαθέσατε τα χρήματά σας με σοφία, ώστε να μας να επαναδεκαπλασιάσετε» είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Η χώρα είναι περήφανη γιατί έχει δημιουργήσει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Το κέντρο υποδοχής στο φυλάκιο στον Έβρο, η νέα υπηρεσία ασύλου, η νέα υπηρεσία προσφυγών, ήδη λειτουργούν. Θα ήθελα να δηλώσω την περηφάνια μου και την παράκλησή μου προς τους Ευρωπαίους εταίρους για τη βοήθειά τους στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας».

«Συγχαίρω τον υπουργό ο οποίος είναι ένας σοβαρός εταίρος και δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο πρόβλημα» δήλωσε στη συνέχεια η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ, Λόρα Τόμσον. Μίλησε για τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στα κέντρα υποδοχής, και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια που προσφέρεται με το πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης. «Εκτιμούμε πολύ τη βοήθεια που μας προσφέρει η Βρετανία σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εξαιρετικός εταίρος όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά διεθνώς» υπογράμμισε και κατέστησε σαφές ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «μας επιτρέπει να στηρίξουμε και τα θύματα του τράφικινγκ, για τα οποία δεν υπήρχε άλλο πρόγραμμα».

Ο κ. Δένδιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μίλησε για τα «προαναχωρησιακά» κέντρα, από τα οποία, όπως εξήγησε, πέντε παλιά έχουν κλείσει, έχουν ανοίξει νέα, ενώ στο επίπεδο των υπηρεσιών ανακοίνωσε ότι «έχουμε αποφασίσει να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για τροφή, υγιεινή, ποιότητα περίθαλψης ώστε να μπορούμε να έχουμε αποτίμηση κάθε κέντρου σε μηνιαία βάση». «Δεν πρόκειται να σας πω ότι η κατάσταση στα κέντρα είναι τέλεια, αλλά είναι αιώνες μπροστά από το σημείο που η κυβέρνηση παρέλαβε την κατάσταση» υποστήριξε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος προς τον Πακιστανό πρέσβη, ζήτησε περισσότερη συνεργασία, επισημαίνοντας: «Έχω παρακαλέσει πάνω από ένα χρόνο την πακιστανική κυβέρνηση να με δεχθεί. Είναι σημαντικό να έχουμε μια απευθείας εξήγηση και δεν την έχουμε. Έχει υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, η οποία όμως δεν τηρείται. Το Πακιστάν πρέπει να μας βοηθήσει προς χάριν των υπηκόων του για να προστατεύσουμε τη δική τους αξιοπρέπεια, τη δική τους αξιοπρεπή επιστροφή και επανεγκατάσταση».

Στις ερωτήσεις που έγιναν ως προς καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ελλείψεις στα κέντρα ή μη εθελοντική επιστροφή μεταναστών, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι λόγω της ευαισθησίας του θέματος υπάρχουν διάφορες καταγγελίες οι οποίες διερευνώνται στο σύνολό τους. Υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που διερευνά τις καταγγελίες είναι ιδιαίτερα αυστηρή και θύμισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις καταγγελίες για τη Χρυσή Αυγή με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Από την άλλη όμως, επεσήμανε ο υπουργός, «η δαιμονοποίηση ενός συστήματος όταν ο καταγγέλλων δεν παραδέχεται το δικαίωμα της χώρας ως κυρίαρχο κράτος να περιορίζει οποιονδήποτε έχει μπει παράνομα στα σύνορά του, δημιουργεί θέμα σοβαρότητας της ίδιας της καταγγελίας».

«Η εθελοντική βάση της επιστροφής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματός μας» υπογράμμισε η κ. Τόμσον και εξέθεσε τη διαδικασία που ακολουθείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία, όπως ανέλυσε, «συζητούμε με τα άτομα που θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιστροφής ενώπιον των προξενικών αρχών και οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα ως την τελευταία στιγμή να το πουν, αν δεν θέλουν να φύγουν, ακόμη και στην πόρτα του αεροπλάνου».