Σνακ υψηλής διατροφικής αξίας από προϊόντα της ελληνικής γης ετοιμάζουν στην Κεντρική Μακεδονία

Στόχος να προβληθούν τα διατροφικά στοιχεία υψηλής αξίας του τόπου


ΕΛΛΑΔΑ
20:06
22/06/2020
Σνακ υψηλής διατροφικής αξίας από προϊόντα της ελληνικής γης ετοιμάζουν στην Κεντρική Μακεδονία
11
loading

Στην παραγωγή ενός σνακ φτιαγμένου από ελληνικές ποικιλίες και όχι απλώς από υλικά που παράγονται στη χώρα μας επικεντρώνονται  αυτόν τον καιρό εταιρείες και ερευνητές στην Κεντρική Μακεδονία.

Με στόχο να προβάλουν τα διατροφικά στοιχεία υψηλής αξίας που περιέχονται σε δημητριακά και φρούτα της περιοχής, οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα αυτό προχώρησαν στην ανάλυση του γονιδιώματος φυτικών, αλλά και ζωικών προϊόντων του τόπου, ώστε να ταυτοποιήσουν την ελληνικότητα της πρώτης ύλης, να εξασφαλίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εγγυώνται το μικροκλίμα και το έδαφος της Μακεδονίας και με αυτά τα συστατικά να δημιουργήσουν εξαιρετικά τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες συνεργασίες έχουν στόχο την παραγωγή ψωμιού με προβιοτικά, ώστε μέσα από την καθημερινή διατροφή ο οργανισμός να προσλαμβάνει τους πολύτιμους μικροοργανισμούς με μεγαλύτερη ευκολία.

Καθώς, άλλωστε, η ανάγκη για περιορισμό του πλαστικού προβάλλεται περισσότερο από ποτέ με επιτακτικό τρόπο, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για τη δημιουργία βιοδιασπώμενων συσκευασιών, οι οποίες, όμως θα διατηρούν τα τρόφιμα σε άριστη κατάσταση, με τις καλύτερες προδιαγραφές συντήρησής τους.

«Οι δυναμικές αυτές τάσεις στην επιχειρηματικότητα που αφορούν τη χρήση νέων τεχνολογιών στον κλάδο των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας είναι πραγματικότητα, διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή και μας εντυπωσιάζουν.

Προέκυψαν, άλλωστε, και έγιναν γνωστές μέσα από τη χρήση ενός εργαλείου που δημιούργησε ο Μηχανισμός Καινοτομίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της χάρισε, μάλιστα, τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας το 2018.

Όπως φάνηκε τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των περιφερειών θεώρησε πολύ καλή ιδέα τη δημιουργία ενός μηχανισμού που μπορεί να ακούει, να ανιχνεύει και να αλιεύει οτιδήποτε καινούριο και καινοτόμο εμφανίζεται στην αγορά». αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του Μηχανισμού, Σταύρος Μαντζανάκης.

«Συνεχής επιχειρηματική ανακάλυψη» το πρωτοποριακό εργαλείο

Ο ίδιος εξηγεί ότι το εργαλείο αυτό φέρει την ονομασία «συνεχής επιχειρηματική ανακάλυψη» (continuous entrepreneurial discovery) και συνιστά ουσιαστικά ένα πρωτόκολλο διαδικασιών που περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τις ίδιες τις νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες, σεμινάρια και επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να πιάσουμε τον παλμό της αγοράς. Καθώς οι άνθρωποι που δημιουργούν καινοτομία είναι συχνά εσωστρεφείς, και δεν επικοινωνούν με φορείς όπως τα επιμελητήρια και οι σύνδεσμοι στους οποίους ανήκουν, προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Τους ζητούμε να μας εμπιστευτούν, να μας πουν τη γνώμη τους, να μας αποκαλύψουν τι ψάχνουν για να διευκολυνθεί η πορεία τους, ώστε τελικά αυτά τα αιτήματα και οι κατευθύνσεις της ανάπτυξης να ενσωματώνονται κάθε φορά στον επόμενο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ», προσθέτει ο κ. Μαντζανάκης.

Σε στάδιο επικαιροποίησης η στρατηγική καινοτομίας

Αυτόν τον καιρό, η στρατηγική καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε στάδιο επικαιροποίησης και στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ερευνητές, αυτοί καλούνται να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που συνέταξε ο Μηχανισμός Καινοτομίας (https://info442995. typeform.com/to/Eq76xd).

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει αναφορές στην περιφερειακή στρατηγική καινοτομίας, τον ρόλο και τη σημασία της, τις ψηφιακές πλατφόρμες που αφορούν την επιχειρηματικότητα και παρέχουν πληροφόρηση και δικτύωση, τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από εταιρείες για χρηματοδότηση, τους κλάδους στους οποίους διενεργείται η έρευνα, το επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και ερευνητές στον κλάδο της καινοτομίας, τα εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν και τους κλάδους που -κατά τη γνώμη τους- θα έχουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη έμφαση σε θέματα τεχνολογίας

«Μέχρι στιγμής έχουμε συλλέξει 110 ερωτηματολόγια και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ένταση και έμφαση σε θέματα τεχνολογίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα, διαπιστώνεται εξειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει απλώς ενδιαφέρον για τα τρόφιμα αλλά στοχευμένο ενδιαφέρον για κατηγορίες τροφίμων που αναδεικνύονται μέσα από τη βιοτεχνολογία και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, καθώς περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, λιγότερα λιπαρά, λιγότερο αλάτι, λιγότερη ζάχαρη», σχολιάζει ο κ. Μαντζανάκης.

Επίσης, κάνει γνωστό ότι οι θεματικές που βαθμολογήθηκαν υψηλότερα σε σημαντικότητα από τις απαντήσεις ερευνητών και επιχειρηματιών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας, η κυκλική οικονομία, οι διασυνοριακές επενδύσεις, οι επιστήμες της ζωής (life sciences), οι επιχειρήσεις πολιτισμού και δημιουργικότητας, η ευεξία, η έμφαση σε κοινωνικές προκλήσεις και η προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Σουβ με γραβ-σιμι

  Σε κατσαρόλα ριχνετε 1 κιλό ζουμί κ μόλις πάρει βραση ,ανακατευετε λιγο-λιγο 200 γρ το σιμιγδάλι ,κ το βραζετε για 20-25 λεπτά .Το κατεβαζετε απο τη φωτιά κ προσθέτετε 60 γρ το βούτυρο σε κομματάκια ,150 γρ την τριμμένη παρμεζάνα ,το αλάτι ,το μοσχοκάρυδο .Αλειφετε με 20 γρ βούτυρο ενα ταψί ,ριχνετε μέσα το σιμιγδάλι σε πάχος 1 εκ κ το αφήνετε να κρυώσει εντελώς .Με μια μικρή φόρμα κοβετε τετραγωνάκια 3×3 εκ κ τα περνάτε εναλλάξ με τα κομμάτια κύβους στο ίδιο μέγεθος των κύβων σιμιγδαλιου τής γραβιερας ,σε ξύλινα σουβλάκια .Αρχιζετε κ τελειωνετε με σιμιγδάλι .Τα περνάτε απο αυγό χτυπημένο απο τη γαλετα κ τα τηγανιζετε σε μπόλικο καυτό λάδι για τηγάνισμα .Τα στραγγιζετε κ τα σερβιρετε.

 2. avatar Τα τοστ

  Μπορούν να έχουν διάφορα σχήματα ,συνήθως όμως κόβονται από ενα ειδικό ψωμί χωρίς κόρα ,μπαγιατικο ,σε σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο και 1 εκ πάχος .Μπορεί να σερβιριστουν αψητα ή ψημένα στη σχάρα ,στη τοστιέρα ,στο τηγάνι ,σε όλες όμως τις περιπτώσεις πρέπει να παραμένουν μαλακά στο εσωτερικό τους.

 3. avatar Τοστ ωραιο

  Κοβετε τις φέτες τού ψωμιού στο σχήμα πού προτιμάτε κ τις φρυγανιζετε .Κοβετε σε φετουλες κ άσπρο ψαχνό απο ψητό κοτόπουλο ,ψηνετε με λίγο βούτυρο ,ανθογαλο ,κ λίγο καλό κονιάκ ,μανιτάρια ,κομμένα σε φέτες ,τα ανακατεύεται με το κρέας κ με αυτά γαρνίρετε τα τοστ.

 4. avatar Τα σαντουιτς

  Ο Τζων Μονταγκυ κόμης τού Σάντουιτς ,ο οποίος ζητούσε αυτό το είδος τού φαγητού όταν έπαιζε χαρτιά γιά να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιχνιδι ,είναι ο εφευρέτης του ,αυτό λέει η παράδοση .Αποτελούνται από δύο φέτες ψωμιού ,για τοστ ,χωριατικο ή μαύρο ,αλειμμενες με βούτυρο ,αψητες ή ψημένες στη σχάρα .Για τη γέμιση ποικίλει πάρα πολύ ,διάφορα κρέατα ,αλλαντικά ,κρέας σε κονσέρβα ,κοτόπουλο ,αντζούγιες ,ψάρι ,σαλατικα ,λαχανικά.

 5. avatar Σαντουιτς του καλοκαιριου

  Κοβετε φέτες ψωμιού σέ πάχος 1 εκ και τις φρυγανιζετε .Τις αλειφετε με βούτυρο ανακατεμένο με τριμμένο βασιλικό .Τις γαρνίρετε με φέτες από αυγό σφιχτό ,τομάτα άγουρη κ λίγο αλάτι .Τις σκεπαζετε με άλλες φέτες ψωμιού !

 6. avatar Σαντουιτς

  Αποτελούνται απο δύο φέτες ψωμιού αλειμμενες με βούτυρο ,αψητες ή ψημένες στη σχάρα ,η φαντασία μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες .Ο Τζων Μονταγκυ κόμης τού Σάντουιτς ,ο οποίος ζητούσε αυτό το είδος τού φαγητού όταν έπαιζε χαρτιά γιά να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτη το παιχνίδι ,είναι ο εφευρέτης του έτσι λέει η παράδοση .Στα σάντουιτς χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ψωμιού για τοστ ,χωριατικο ή μαύρο .Η γέμιση ποικίλλει πάρα πολύ ,διάφορα κρέατα ,αλλαντικά ,κρέας σε κονσέρβα ,κοτόπουλο ,αντζούγιες ,ψάρι ,σαλατικα ,λαχανικά.

 7. avatar Σνακ

  Οι συνταγές -σνακς- πρέπει να θεωρούνται μεγάλο προνόμιο γιατί ικανοποιούν τη γεύση ,την ιδιοτροπία και το γούστο της χώρας .Ενα γεύμα -σνακ- κατάλληλα σερβιρισμενο κ γαρνιρισμενο μπορεί να είναι ενα αληθινό έργο τέχνης .Εικόνες γευστικές αναμνήσεις αρωματικές και καλή όρεξη .Το -σνακ- είναι η απόδειξη της ποιότητας το συμπλήρωμα οικογενειακού γεύματος ή η καλύτερη λύση μιας βραδιάς με φίλους .Η μεγάλη μόδα επέβαλε την κουζίνα -σνακ- οι σχετικές συνταγές έχουν την ιδιότητα απο τη μια μεριά να μετριαζουν τις αρνητικες συνέπειες του αλκοόλ κ απο την άλλη να ανοίγουν την όρεξη .Μια συνταγή -σνακ- μπορεί να γίνει ενα πλήρες γεύμα ή να αντικαταστήσει το πρώτο πιάτο.

 8. avatar Σνακς τα φαγητα του σημερα

  Ταρτες Καναπεδακια Ταρτελετες Μπινιε Μπουκιες Κροκέτες Στρείδια Μανιτάρια Πατάτες Πίτσες κ πιτουλες Μπουρεκακια Ρισολ Σπεσιαλιτέ ναπολι Σουβλάκια Σουπλι Τοστ Σάντουιτς Σαβουρι Ειδικα παρασκευάσματα για μπουφέ.

 9. avatar Κλεων

  Μπουγατσα με λαχανικα?

  1. avatar Χαμουτζης κλαψας

   Όχι καλαμάκια με τζατζίκι

 10. avatar Μιαμμμ

  Μου αρέσει το σάντουιτς είναι τέλειο!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει