Σύνδεση με τη ζωή προσέφεραν οι τηλεπικοινωνίες σε χιλιάδες συνανθρώπους μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112 τον οποίο λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του Κέντρου 112 με πάροχο τον ΟΤΕ, το δίκτυο ναυτικών επικοινωνιών Olympia Radio που διαχειρίζεται ο ΟΤΕ, καθώς και το εκτενέστατο πανελλαδικά δίκτυο της COSMOTE, συνέβαλλαν καθοριστικά στον εντοπισμό και την άμεση επέμβαση σε χιλιάδες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, από αναζήτηση ορειβατών στους ορεινούς όγκους μέχρι σήματα κινδύνου πλοίων στα πελάγη.

Πάνω από 35.000 εξυπηρετηθέντα συμβάντα έκτακτης ανάγκης από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112

Ο ΟΤΕ εξυπηρετεί τις κλήσεις προς τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112 στην Ελλάδα σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο μέσω του Κέντρου 112 το οποίο δέχεται και δρομολογεί τις κλήσεις στον κατάλληλο φορέα παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Λιμενικό). Το 2013, το Κέντρο 112 απάντησε σε σχεδόν 3 εκατομμύρια κλήσεις και δρομολόγησε προς τους φορείς παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης πάνω από 35.000 συμβάντα. Σε 118 περιστατικά έκτακτης ανάγκης απαιτήθηκε εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης του καλούντος και κινήθηκε η σχετική διαδικασία μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις τον εντοπισμό, τη μέρα των Χριστουγέννων, ακυβέρνητου πλοιαρίου ανοικτά της Πύλου, στο οποίο επέβαιναν 170 άνθρωποι και τον εντοπισμό, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ατόμου με ειδικές ανάγκες με μηχανική βλάβη στο αυτοκίνητό του στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Δίκτυο COSMOTE: 250 εντοπισμοί θέσης ατόμων σε ανάγκη

Σε περισσότερα από 250 αιτήματα εντοπισμού θέσης από τις αρμόδιες Αρχές ανταποκρίθηκε η COSMOTE με το δίκτυό της να συμβάλλει αποφασιστικά, καταδεικνύοντας τη θέση του συνδρομητή που βρισκόταν σε κίνδυνο. Από τα αιτήματα αυτά, 79 ήταν μέσω του 112, και 125 από το Λιμενικό και την Αστυνομία.

Στα περιστατικά εντοπισμού θέσης που συνέβαλε η COSMOTE τη χρονιά που πέρασε, περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη όπως ο εντοπισμός ενός ζευγαριού ξένων τουριστών που χάθηκαν στον Έβρο το Μάρτιο, η ανεύρεση τον Ιούνιο, στην περιοχή της Λάρισας, κοπέλας που είχε εξαφανιστεί και κινδύνευε η ζωή της, αλλά και ο εντοπισμός μεταξύ Σκοπέλου και Αλοννήσου σκάφους με ξένους επιβάτες και η διάσωσή τους από το Λιμενικό το Σεπτέμβριο.

Olympia Radio: Συνταξιδιώτης στη θάλασσα

Το 2013, ο ΟΤΕ, μέσα από το δίκτυο Olympia Radio, διαχειρίστηκε 125 σήματα κινδύνου, 678 σήματα επείγοντος 2.565 σήματα ενημερωτικά και 14.193 σήματα NAVTEX (σύστημα έντυπων ενημερώσεων σε πλοία) και συνέβαλε σε 164 περιπτώσεις ναυαγίων-Ασφάλειας της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα, όπου διασώθηκαν 1.715 άνθρωποι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάσωση έξι ναυτικών φορτηγού πλοίου, που ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Καρπάθου το Νοέμβριο του 2013, και οι οποίοι ανευρέθηκαν από παραπλέον σκάφος που δεσμεύτηκε από το Olympia Radio να κατευθυνθεί στο στίγμα κινδύνου. Οι ναυαγοί περισυνελέγησαν τελικά από ελικόπτερο Super Puma που εστάλη στην περιοχή. Το Olympia radio ήταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το ελικόπτερο Super Puma όσο και με τα υπόλοιπα συμμετέχοντα στη διάσωση πλοία, μεταβιβάζοντας στο θάλαμο επιχειρήσεων ζωτικές για τη διάσωση πληροφορίες.

To Olympia Radio του OTE, γνωστό στο ναυτικό κόσμο της χώρας, είναι ένα δίκτυο ραδιοεπικοινωνιών που λειτουργεί στις περιοχές συχνοτήτων VHF/HF/MF, και εξυπηρετεί ανάγκες ναυτιλιακών επικοινωνιών παρέχοντας Εθνική και Παγκόσμια κάλυψη Ασφάλειας της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα.

Το Olympia Radio αποτελείται από σταθμούς βάσης αναπτυγμένους κατάλληλα ανά την Ελλάδα με επικάλυψη και κεντρική διαχείριση. Οι εργαζόμενοι στο Olympia Radio είναι 24×7 σε επιφυλακή για συνεχή ακρόαση και διαχείριση των σημάτων κινδύνου, επείγοντος και ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα. Σε τακτική βάση και σε περιπτώσεις ανάγκης, συνεργάζονται στενά με το Κέντρο Έρευνας-Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος για να μεταδώσουν οδηγίες, να συντονίσουν παραπλέοντα πλοία και σωστικά μέσα ή και να προειδοποιήσουν για κινδύνους (καιρικά φαινόμενα, εμπόδια κλπ.).