Η πρόταση για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων καταρτίστηκε έπειτα από επεξεργασία και μακριά ζύμωση στην επιτροπή, όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος αναφορικά με τις ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως για το πώς και το πότε θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. 

Μένει ακόμα η εκκρεμότητα του δημοτικού που θα λυθεί έως τος τέλος του μηνός για να γνωρίζουμε εάν θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ερώτηση εάν με το άνοιγμα των σχολείων επιχειρείται ανοσία της αγέλης στον κορονοϊό, ο κ. Γώγος είπε πως δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα καθώς δεν γνωρίζουμε ούτε σε τι ποσοστό  μπορούν να συμμετάσχουν τα παιδιά στην οικοδόμηση της ανοσίας μέσω της μεταδοτικότητας. Αυτό γίνεται για την επιστροφή στην κανονικότητα, μπορεί να συνδράμει στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος, ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ο κ. Γώγος εξήγησε πως είναι περίπλοκο θέμα. «Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, θα βγούμε έξω, θα πρέπει να παραμείνουν οι αποστάσεις» σημείωσε. «Βοηθάει και η μάσκα όχι τόσο να προφυλαχθούμε όσο να προφυλάξουμε τους άλλους. Λέμε μάσκες όταν υπάρχει συγχρωτισμός».

«Δεν άλλαξαν άποψη μόνο οι ειδικοί, ο κ. Τσιόδρας  το άλλαξε και ο ΠΟΥ, το CDC έλεγε σταθερά φορέστε μάσκες, άλλοι είχαν αμφιλεγόμενη στάση, αλλάζει γενικώς κι ανάλογα με τη φάση της επιδημίας στην οποία βρισκόμαστε» σημείωσε, αναγνωρίζοντας πως η χρήση μάσκας από τα παιδιά είναι πιο δύσκολη.

Αν φτιάξουμε υφασμάτινες μάσκες μπορούμε να τις πλένουμε, να τις σιδερώνουμε και να τις επαναχρησιμοποιούμε, πρόσθεσε, το βασικό για τα παιδιά είναι να αραιώσουν και να πλένουν τα χέρια τους.