Άγχος, εκνευρισμό αλλά και πορεία για το τι τους περιμένει μπορούμε να πούμε πως προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους η έλευση του νέου έτους επειδή είναι δίσεκτο. Η ιστορία των γρουσούζικων χρόνων ξεκινά από τους Ρωμαίους και αποτελεί έναν μύθο που συνεχίζει να παραμένει ενεργός ακόμη και στις μέρες.

Στα δίσεκτα έτη σημειώνεται πως κατά παράδοση διοργανώνεται η πιο σημαντική παγκόσμια αθλητική συνάντηση, οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Ποια έτη θεωρούνται δίσεκτα;

Αυτά τα οποία έχουν μία μέρα παραπάνω δηλαδή 366 ημέρες αντί για 365. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο λόγος είναι απλός, διότι η ετήσια περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν έχει διάρκεια 365 ημερών ακριβώς, αλλά κάτι παραπάνω και συγκεκριμένα 365 ημερών, έξι ωρών, εννέα λεπτών και εννέα δευτερολέπτων κατά μέσο όρο.

Τα δίσεκτα έτη όμως έχουν τη δική τους σημασία και θεωρούνται αρκετά σημαντικά καθώς είναι αυτά που εναρμονίζουν το τροπικό έτος με το καθημερινό – πολιτικό έτος των ημερολογίων. Πρακτικά δηλαδή βοηθούν στο να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου να έχουμε καλοκαίρι τον Ιανουάριο και χειμώνα τον Ιούνιο.

Η ιστορία των δίσεκτων ετών και οι Ρωμαίοι

Η άποψη πως τα δίσεκτα έτη είναι γρουσούζικα χάνεται στον χρόνο. Ξεκινά 600 χρόνια πριν τον Χριστό από τους Ρωμαίους. Τότε οι πολίτες της Ρώμης είχαν φτάσει στο σημείο να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα. Η εν λόγω κατάσταση τους  είχε φέρει δυσαρέσκεια και αναζητούσαν λύση. Το μεγάλο πρόβλημά τους προσπάθησε να λύσει ο Ιούλιος Καίσαρας ο οποίος πήρε την απόφαση να προσθέσει στο ημερολόγιο ορισμένες μέρες σε κάθε έτος, ώστε να συμβαδίζει η μέτρηση του χρόνου με τις εποχές.

Την αποστολή αυτή την ανέθεσε στους ιερείς, οι οποίοι, όμως, εκμεταλλεύτηκαν αυτό το προνόμιο: προσέθεταν μέρες, αναλόγως των συμφερόντων τους με σκοπό να παραμένουν περισσότερο στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους. Η κατάσταση ξέφυγε και μερικές φορές παρατηρούταν έτη που είχαν ακόμη και 45ο ημέρες.

Όταν ο Καίσαρας κατάλαβε το μεγάλο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και προσπάθησε να το βρει νέα λύση επιστρατεύοντας αντιλήφθηκε φιλόσοφους και μαθηματικούς. Τη λύση βρήκε ο Έλληνας αστρονόμος Σωσιγένης, ο οποίος πρότεινε να υιοθετήσει το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα.

Αργότερα, οι Ρωμαίοι φέρεται πως αποφάσισαν να αφαιρέσουν άλλη μία μέρα από τον Φεβρουάριο και να τη μεταφέρουν στον Αύγουστο προς τιμήν του Αυτοκράτορά τους. Έτσι ο δεύτερος μήνας του χρόνου έχει μία μέρα λιγότερη.

Μάλιστα, το να αφαιρέσουν τελικά μια μέρα από τον Φεβρουάριο δεν ήταν τυχαίο, καθώς ο μήνας αυτός, ήταν ο μήνας των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού τους απολογισμού.

Γιατί τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα;

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τον μήνα της εξιλέωσης (δηλαδή τον Φεβρουάριο) κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ο Άδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα βάσανα των ανθρώπων. Γι’ αυτό και αυτόν τον μήνα δεν ξεκινούσαν εργασίες με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών ή γάμοι.

Όταν οι Έλληνες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, μια σειρά των παραδόσεών τους την κληρονόμησε ο λαός μας που πιστεύει ακόμη και σήμερα στη γρουσουζιά του δίσεκτου έτους.