Τέλος οι ουρές στις εφορίες για ληξιαρχικές πράξεις γάμου, γέννησης, διαζυγίου, θανάτου

Ξεκινά η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών


ΕΛΛΑΔΑ
15:23
21/11/2019
Τέλος οι ουρές στις εφορίες για ληξιαρχικές πράξεις γάμου, γέννησης, διαζυγίου, θανάτου
7
loading

Ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του αναβαθμισμένου Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν οι ίδιοι τα έγγραφα στις φορολογικές αρχές για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν όπως η γέννηση, γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, διαζύγιο, θάνατος ή άλλες μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση. Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης «οι πολίτες απαλλάσσονται από ένα σημαντικό βάρος και μια ταλαιπωρία δεκαετιών που σχετίζεται με την προσκόμιση πιστοποιητικών στην εφορία για σημαντικές πράξεις όπως η σύναψη γάμου, συμφώνου συμβίωσης κ.α. Προχωράμε με σταθερά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και την επικοινωνία των φορέων του Δημοσίου».

Στην πράξη οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου καθώς και τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης θα συλλέγονται από την ΑΑΔΕ απευθείας και μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ ενώ οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να συλλέξουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά από τον δήμο ή τα ΚΕΠ καθώς αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα. Επιπλέον, μέσω της παραπάνω διαλειτουργικότητας επιτυγχάνεται η καλύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ, καθώς θα μπορεί από σήμερα να αξιοποιεί άμεσα δεδομένα σχετικά με:

 • Μεταβολές στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο,
 • Μεταβολές στοιχείων Δήλωσης Απόδοσης ΑΦΜ / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων,
 • Ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα,
 • Απενεργοποίηση κωδικών πρόσβασης χρήστη σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet σε περίπτωση θανάτου.

Να σημειώσουμε ότι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση καθώς ήδη αρκετά υπουργεία και δήμοι έχουν αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για να ενημερωθούν για τα στοιχεία πολιτών.

Για άμεσε και ποιοτικές υπηρεσίες μίλησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος ανέφερε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η διασύνδεση των ΔΟΥ με τα ληξιαρχεία όλης της χώρας αποτελεί το επόμενο βήμα, στην κατεύθυνση πάντα της εξυπηρέτησης του πολίτη και της διευκόλυνσης της καθημερινότητάς του. Με αυτό το στόχο, συνεχίζουμε να προσφέρουμε άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες, που οδηγούν και στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι «το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας παράγει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την δραστική βελτίωση της καθημερινότητας του. Ήδη η ΓΓΠΣΔΔ διαχειρίζεται ετησίως εκατομμύρια διαδικτυακές κλήσεις μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Καλούμε τους φορείς του Δημοσίου να αξιοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για να απαλλαγούν από ακόμα μεγαλύτερα γραφειοκρατικά βάρη οι πολίτες και επιχειρήσεις».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΜΑΚΙΣ

  ΕΓΩ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥΣ ΛΕΩ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ,ΒΛΑΙΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ , ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΑΙΛΟ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ .ΕΙΑΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ.. ΧΑΧΑΧΑ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

 2. avatar Έπρεπε να

  Έλθει το ΔΝΤ, για να ξεκινήσει η Ελλάδα, να γίνει, κάπως εξελιγμένη χώρα.

 3. avatar Επιτελους

  Το δημόσιο περνάει αργαααααα αργαααααα από τη δεκαετία 80 στη δεκαετία 90.

 4. avatar athina8888

  MIA KAΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ!!!

 5. avatar Εξωγήινες καταστάσεις

  Έφυγε από τη ζωή η μητέρα μου και μόνο η καρδούλα μου ξέρει σε πόσες ουρές στήθηκα, ενίοτε και σε λανθασμένες ουρές μέχρι να βγάλω άκρη. Τώρα μας ενημέρωσαν ότι από κάποιον λανθασμένο υπολογισμό του λογιστή χρωστάει 1,5 ευρώ για να κλείσει το ΑΦΜ της. Κι όμως γι\' αυτό το 1,5 ευρώ δεν χρειάζεται απλώς να πας στην ουρά στη εφορία να το πληρώσεις και να τελειώνεις (κι αυτό από μόνο του χαοτικό). Χρειάζεται υποβολή διορθωτικής φορολογικής δήλωσης κλπ. κλπ. Μερικές φορές κοροϊδεύω και λέω ότι αναρρωτιέμαι εάν οι προηγμένοι εξωγήινοι περιμένουν στον πλανήτη τους στην ουρά με μια αγκαλιά χαρτιά.....Ο γιος μου ζει στο Λονδίνο. Δεν γνωρίζει καν πού στεγάζεται η εφορία. Όλα αυτόματα.

  1. avatar Μ.

   Όσοι χάσαμε τον άνθρωπο μας σε αυτόν τον τόπο,τα έχουμε δει Ολα....
   Χρήματα που δεν φαίνονται πουθενά (βλ. μεγαροσημα) με το τσουβάλι, του κόσμου οι ουρές,ορθοστασία,μόλυνση του περιβάλλοντος για τις μετακινήσεις μας,εκνευρισμός απο υπαλλήλους και απο εμάς...και πάει λέγοντας....
   Οι Κύπριοι δεν πιστεύουν οτι μια σύνταξη στον τόπο μας θα βγει σε 2-2,5 ίσως και 3 χρονια!!!
   Χείριστη ποιότητα ζωής!
   Αν καταφέρουν και τα φτιάξουν, θα δούμε μια άλλη Ελλάδα!
   Αμήν!!!

 6. avatar και ομως γινεται

  Eπιτελους μια μεγιστη ανακουφηση δια το κοινο ενα καλο δειγμα απο την
  κυβερνηση και οπως ειχα παλαιά ακουση =θα= γινοταν αλλα περασαν 5 χρονια
  και τιποτε το αξιολογο δεν εγινε
  ΥΓ. θελω να δω πως θα νατιδρασουν οι εφοριες δια το ως ανω θεμα
  Μπραβο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει