Στα άκρα είναι η αντιπαράθεση για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ και το φοιτητικό άσυλο ενώ ξεκίνησαν οι καταλήψεις σε σχολές ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Η 17 Νοέμβρη σηματοδοτεί έννοιες που σχετίζονται με ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο», σχολίασε μιλώντας για την επέτειο της ερχόμενης Κυριακής ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊώαννου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει ανοιχτά τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτόν θα έχουμε εκδηλώσεις την Κυριακή μέσα στο πανεπιστήμιο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει τα συχνά περιστατικά βίας που ξεκινούν από το χώρο του ΑΠΘ, ως ορμητήριο και για τα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών, διαφώνησε: «Όσο αφορά στο κάμπους, έχει αποδοθεί στους φοιτητές και τα υγιή μέλη της κοινωνίας και όλες αυτές οι συμμορίες έχουν μειωθεί δραματικά κι ας μην έχουν εξαφανιστεί».

Τι είπε για την κατάργηση του ασύλου

Δεν έγινε «καμία κατάργηση ασύλου, καταργήθηκε το άσυλο των συμμοριών», σημείωσε και έκανε γνωστό ότι, στο ΑΠΘ έχουν «ξεκινήσει διαδικασίες για το ανοιχτό πανεπιστήμιο στην κοινωνία και κλειστό στις συμμορίες».

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε τις εισόδους στους παραβάτες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα ζητούσε επέμβαση της Αστυνομίας, στην περίπτωση ευρημάτων όπως αυτών στην ΑΣΟΕΕ ή αν γίνονται επεισόδια στο χώρο του πανεπιστημίου, ο πρύτανης ξεκαθάρισε τόσο εκ μέρους του όσο και από μέρους της πρυτανείας ότι, «δεν μας ενδιαφέρει καμία επιχείρηση της Αστυνομίας» και είπε ότι, «σύμφωνα με το νόμο, οποιοσδήποτε νιώθει ότι απειλείται, μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει, ό,τι θα έκανε αν ήταν στην πλατεία Αριστοτέλους».

«Δεν χρειάζεται άδεια των πρυτανικών Αρχών», σημείωσε.

Παρέμβαση έκανε και ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι, «το ίδιο το πανεπιστήμιο να διαφυλάξει το χώρο του, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», ενώ σχολιάζοντας νωρίτερα τα ευρήματα στην ΑΣΟΕΕ, είπε πως «θα βρεθούμε προ εκπλήξεως με αυτά που θα βρούμε στο Πολυτεχνείο».