Στο «κόκκινο» πολλές γέφυρες της χώρας: Έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο όριο ζωής τους

Η μελέτη της διαΝΕΟσις προκαλεί προβληματισμό


ΕΛΛΑΔΑ
16:33
23/09/2019
Στο «κόκκινο» πολλές γέφυρες της χώρας: Έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο όριο ζωής τους
9
loading

Μία μελέτη «βόμβα» της διαΝΕΟσις αναφέρει ότι πολλές γέφυρες στην Ελλάδα είτε έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο όριο ζωής τους είτε παρουσιάζουν έλλειμμα συντήρησης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, όσες γέφυρες έχουν κατασκευαστεί πριν το 1993 δεν υπάρχει επαρκής αντισεισμικός σχεδιασμός, ούτε πρόβλεψη για αύξηση του όγκου φορτίων εξαιτίας της κυκλοφοριακής κίνησης.

Πρόκειται για μελέτη την οποία πραγματοποίησε ο ερευνητικός ανεξάρτητος οργανισμός διαΝΕΟσις, με αφορμή την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα, τον περασμένο χρόνο, με 43 νεκρούς, αλλά και κατάρρευση γεφυρών σε περιοχές της χώρας μας όπως στην Κρήτη, στην Καβάλα και αλλού.

Η μελέτη της διαΝΕΟσις που εκπονήθηκε από ομάδα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος υπό τον συντονισμό του Δρ. Βασίλειου Μπαρδάκη, καταγράφει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι άλλες χώρες και καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση των οδικών υποδομών.

Πόσες γέφυρες υπάρχουν στην Ελλάδα και ποια είναι η κατάστασή τους;

Βάσει εκτιμήσεων σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 17.000 γέφυρες. Οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1961 δεν ακολουθούσαν κανένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο.

Οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν αργότερα και μέχρι και τη δεκαετία του ’80 ακολουθούσαν παρωχημένους (πια) γερμανικούς κανονισμούς. Όλες οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1993 δεν είχαν επαρκείς αντισεισμικές προβλέψεις στον σχεδιασμό τους. Αλλά και τα πρότυπα του ’93 κρίνονται παρωχημένα.

Οι κανονισμοί των προηγούμενων δεκαετιών δεν περιελάμβαναν σωστές προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη της κίνησης στους δρόμους και της αύξησης του όγκου των φορτίων.

Υπάρχει έλλειμμα συντήρησης και αναβάθμισης. Πολλές γέφυρες έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο όριο ζωής.

Συγκεκριμένες προτάσεις:

 1. Μεσοπρόθεσμα, δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Μητρώου Γεφυρών, με πλήρη στοιχεία για την κατασκευή και το ιστορικό κάθε γέφυρας, καθώς και αξιολόγηση της κατάστασής της με βαθμό αντοχής, με τακτικές επιθεωρήσεις και ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης.
 2. Αμεση επέμβαση στις «οιονεί επικίνδυνες γέφυρες» με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία εθελοντές μηχανικοί θα μπορούν να καταχωρούν στοιχεία που αφορούν ευπαθείς γέφυρες της περιοχής τους, οι οποίες κρίνουν ότι θα πρέπει να ελεγχθούν με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
 3. Καθιέρωση αυστηρότερων όρων χρήσης και λειτουργίας, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων, στην απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας και των μεταφορών και στη μείωση του κόστους λόγω πρόληψης των πιθανών ζημιών αντί της εκ των υστέρων επέμβασης.
 4. Πρόβλεψη των αναγκών αξιολόγησης και συντήρησης των γεφυρών της χώρας στον εξαρχής σχεδιασμό τους.

Η κατάσταση των γεφυρών σε άλλες χώρες

Ιταλία

Στην Ιταλία διαπιστώνεται ότι όλες οι γέφυρες από σκυρόδεμα που κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει το προσδόκιμο της ζωής τους.

Κάθε χρόνο 15-20 γέφυρες καταρρέουν στη χώρα λόγω έλλειψης συντήρησης ή λόγω ηλικίας.

Μετά την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα έργο αξιολόγησης της κατάστασης δεκάδων χιλιάδων γεφυρών στη χώρα.

Γαλλία

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο ελέγχου και συντήρησης με τακτικές επιθεωρήσεις προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ενώ το αρμόδιο υπουργείο δημοσίευσε μια λίστα 23 μεγάλων γεφυρών που απαιτούν διορθωτικές επεμβάσεις.

Γερμανία

Στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του 2017, το 12,4% των γεφυρών της χώρας είναι σε κακή κατάσταση και μόνο ένα αντίστοιχο ποσοστό (12,5%) δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Λιγότερο έντονο είναι το πρόβλημα στην Ανατολική Γερμανία.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Στις ΗΠΑ, από το 1971 υπάρχουν θεσμοθετημένα πρότυπα συντήρησης γεφυρών.Οι 614.387 γέφυρες της χώρας είναι καταχωρημένες σε ένα λεπτομερές μητρώο.

Το 9,1% των γεφυρών το 2016 κρίνονταν ως δομικά ανεπαρκείς. Πρόκειται για σχεδόν 56.000 γέφυρες, που έχουν 188 εκατ. διελεύσεις την ημέρα.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Υ Υ

  Βέβαιος καί οι γέφυρες θέλουν συντήρηση .Θα στοιχίσ όμως όσα πρέπει; Η θα φάνε πάλι με χρυσά κουτάλια

 2. avatar nisfa

  Μια ζωη ετσι , οταν παθει καποιος τπτ θα το φτιαξουμε για πιο πριν να πατε να κρεμαστειτε ολοι , τελεια νοοτροποια

 3. avatar Οι περισσότερες

  Γέφυρες έχουν χτιστεί από τον \" κακό δικτάτορα\" Παπαδόπουλο αλλά έχουν σχεδόν 50 χρονια ζωης.
  Αρε Γεώργιος Παπαδοπουλε τα έργα σου έμειναν αθάνατα!!

  1. avatar και θα μείνουν αθάνατα

   Μάλιστα στο νοσοκομείο έχουν κρεμάσει και μαρμάρινη πλάκα για να μην ξεχάσουν ποτέ οι μελλοντικές γενιές τι έγινε εκείνο το βράδυ.

 4. avatar Δουλευουμε για μηχανικους, δικηγορους, γιατρους!!

  Τούς πηρε πολυ να βρουνε αλλη μια φλεβα κρατικων εργων με καλα λεφτα οι μηχανικοι;;; Ποιο 1993 μωρε; Απο το 1969, που κατασκευαστικε η μεγαλυτερη γεφυρα της χωρας στη λιμνη Πολυμυλου οχι μονο ειναι \"φρουριο\" αλλα αντεξε ανετα και τον μεγαλο σεισμο της Κοζανης των 6,6 ριχτερ(!!) το 1995. Απλα τοτε υπηρχε.... [...]

  1. avatar Μετανάστης Πολιτικός Μηχανικός

   Επειδή χορτάσαμε προστατευτισμό και λεφτά στο Ελλαδιστάν φίλτατε, γι\' αυτό μεταναστεύσαμε μαζικά. Αν πέσει καμιά γέφυρα επειδή δεν συντηρήθηκε εσύ θα είσαι ο πρώτος που θα βρίζει το άχρηστο κράτος και τους άχρηστους Δικηγόρους, Γιατρούς, Μηχανικούς.
   Μάθε ότι όλα τα Δομικά Έργα και τα Έργα Υποδομής σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για συγκεκριμένο χρόνο, ο οποίος όταν παρέλθει καθιστά απολύτως αναγκαία την αποτίμηση της στατικής τους επάρκειας προκειμένου να διασφαλιστεί το κοινό συμφέρον: η ασφάλεια, η περιουσία και η ζωή των πολιτών δηλαδή. Αν λοιπόν αυτό δεν γίνει, κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι είναι σίγουρο ότι θα χάσουν την περιουσία ή/και τη ζωή τους. Θα ήθελες να είσαι εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ανάμεσα τους;

  2. avatar mnimwn

   Δείξτε λίγη κατανόηση , ξέρετε πόσοι του περιβάλλοντος του τέως πρωθυπουργού έγιναν άνεργοι ; τα ονόματα είναι περιττά .

 5. avatar Sv7n

  Μέχρι να πέσει καμία να κλαίμε είναι το θέμα αλλιώς μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα .

  1. avatar Sg

   Δε ξέρω τι ρόλο βαράει η διανεοσις, αλλά μήπως για αυτό έκανε τη μελέτη;
   Για να προλάβουμε;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει