Ζουν μέσα στις σπηλιές στου Φιλοπάππου

Δεν ενοχλούν κανέναν και δε ζητούν βοήθεια από κανέναν, είναι απλά… «αόρατοι»


ΕΛΛΑΔΑ
12:34
12/04/2013
Ζουν μέσα στις σπηλιές στου Φιλοπάππου
22
loading

Έχασαν τη δουλειά τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς χρήματα, τελείως αποξενωμένοι και εγκαταλελειμμένοι από την ίδια την Πολιτεία. Έψαξαν για δουλειά, ζήτησαν (κάποιοι τουλάχιστον) βοήθεια αλλά βρήκαν κλειστές τις πόρτες. Το αποτέλεσμα ήταν να αναζητήσουν το δικό τους… σπίτι, διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Όμως, δεν έχασαν στιγμή την αξιοπρέπειά τους.

Σήμερα, κρύβονται μέσα στις σπηλιές του Φιλοπάππου. Περίπου δέκα άτομα, στην πλειοψηφία τους 50άρηδες, που βρέθηκαν στο δρόμο, έφτιαξαν, ανάμεσα στα δέντρα και τις σπηλιές, το δικό τους… κατάλυμα.

Κάποιοι μένουν σε σκηνές, σκεπάζονται με βρώμικα σεντόνια και κοιμούνται επάνω σε φθαρμένα στρώματα. Σιτίζονται από ό,τι καταφέρουν να βρουν στα σκουπίδια ή ό,τι μπορούν να φάνε από τα συσσίτια του δήμου ή των εκκλησιών που βρίσκονται κοντά στου Φιλοπάππου.

Χρήματα δεν έχουν. Ούτε και δουλειά, αφού όπως λένε, δουλειές δεν υπάρχουν. Πίνουν νερό από μια βρύση που υπάρχει εκεί. Μπάνιο δεν μπορούν να κάνουν. Πλένονται μόνο επιφανειακά μεταφέροντάς το σε πλαστικά μπουκάλια και στη συνέχεια κρύβονται πίσω από τα δέντρα για να πλυθούν και να μην ενοχλήσουν τους περαστικούς, τους ανθρώπους και τα παιδιά που επισκέπτονται το λόφο είτε για να τρέξουν είτε για να βγάλουν τα σκυλιά τους βόλτα είτε ακόμη και για να περπατήσουν… Δεν ενοχλούν κανέναν και δε ζητούν βοήθεια από κανέναν. Άλλωστε, η Πολιτεία τους έχει εδώ και καιρό εγκαταλείψει…

Ο Ματθαίος Μονσελάς
Τον τελευταίο χρόνο το δικό του καταφύγιο έχει φτιάξει στο λόφο και ο Ματθαίος Μονσελάς, ο πρωταγωνιστής της δολοφονίας της οδοντιάτρου, Γεωργίας Βαγενά, με δική της συναίνεση το 1994. Μια ιστορία πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά.

Μένει, όπως λέει στο newsbeast.gr, εκεί από τις 6 Δεκεμβρίου 2011, όταν του έκαψαν το αυτοκίνητο-τροχόσπιτο που διέθετε και ήταν συνεχώς σταθμευμένο κάτω από το θέατρο της Δώρας Στράτου. Σιτίζεται είτε από τα σκουπίδια είτε από τα συσσίτια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στου Φιλοπάππου.

Δε θέλει να τον θυμούνται πολλοί. Άλλωστε, όπως λέει, όλοι θυμούνται ότι έκανε φυλακή και θέλει να ξεχάσει…
Η περιοχή όπου έχει φτιάξει το κατάλυμά του βρίσκεται σε ένα μέρος με πυκνή βλάστηση. Συντροφιά του κάνει ο σκύλος του, που γαυγίζει στους περαστικούς, όσοι δηλαδή περάσουν από εκεί, αλλά όταν τους πλησιάζει, κουνά φιλικά την ουρά του…

Το καταφύγιο του Μ. Μονσελά στου Φιλοπάππου

Σήμερα, ο Ματθαίος Μονσελάς είναι 58 ετών και ξέρει ότι δεν μπορεί να δουλέψει. «Κανείς δεν με έπαιρνε για δουλειά. Κανείς δεν ήθελε να βοηθήσει ένα πρώην φυλακισμένο», σημειώνει ενώ αφήνει υπονοούμενα για όλους εκείνους που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη δημοσιότητά του ονόματός του κάνοντας θέματα για εκείνον, χωρίς, όμως ποτέ να προσφερθούν να τον βοηθήσουν… Δε ντρέπεται όμως για το νοικοκυριό του. Τουλάχιστον, λέει, ούτε κλέβει, ούτε ζητιανεύει, ούτε ενοχλεί κανέναν…

Οι υπόλοιποι κάτοικοι
Στο λόφο του Φιλοπάππου μένουν περίπου δέκα άτομα, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι, ένας Πολωνός και μία Αυστριακή, που μιλά αρκετές γλώσσες. Κατοικούν πολύ κοντά στο νοικοκυριό του Μονσελά όμως δεν μιλούν στους δημοσιογράφους. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα την σύζυγό του να γέννησε (πριν από περίπου ένα χρόνο) και το μωρό της να το πήραν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Κανείς όμως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός.

Στο λόφο μένει και ο κύριος Γιώργος, μαρμαράς στο επάγγελμα, αλλά άνεργος για πολλά χρόνια. Βγήκε στο δρόμο τα τελευταία δύο χρόνια. Μάζεψε όλα τα υπάρχοντά του και έφτιαξε εκεί, σε μια σπηλιά, το δικό του κατάλυμα. Θέλει να βρει μια δουλειά για να φύγει από το δρόμο. Όμως, γνωρίζει τις δυσκολίες. Τονίζει τα προβλήματα που έχουν οι άστεγοι, κυρίως το χειμώνα, όταν το κρύο τους τρυπάει τα κόκαλα. «Ξέρεις ότι το νάυλον δεν μπορεί να σε ζεστάνει. Ούτε μπορείς να κάνεις μπάνιο με παγωμένο νερό», αναφέρει.

Ο κ. Γιώργος δείχνει που μένει

Οι σπηλιές του Φιλοπάππου κρύβουν πολλές ιστορίες της καθημερινότητας. Ιστορίες ανθρώπων που δούλευαν αλλά βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο. Αυτοί άλλωστε είναι οι νεοάστεγοι της Αθήνας.

Κρεμασμένα ρούχα των νεοάστεγων της Αθήνας

Κρύβεται σε μια σπηλιά για να μην τον βλέπουν

Δρόμοι που οδηγούν στις σπηλιές

Στρώματα πεταμένα έξω από τις σπηλιές

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar χονδρος βαγγελης

  Μπραβομας

 2. avatar Zadar04

  Τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους ελληνάρες που ψηφίσανε τα ρεμάλια!Πόσο θα ήθελα να δω άμα υπάρχει κάποιος πολιτκός που να έχει ένα δικό του άτομο σε τέτοιες καταστάσεις...Αλλά τη λέω?Συνήθως οι οικοεγενείς κ συγγενεις των πολιτικών δεν ζουν σε τέτοιες καταστάσεις....Απλως βγαζουν τα εκατομυριακια τους εξω να ¨\"αεριστουν\"....

  1. avatar ferrari75

   Αν έκανα σχόλιο σίγουρα δεν θα γινότανε δημοσίευση αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
   Δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αν είχαν λίγο φιλότιμο τι είπα τώρα τη λέξη είναι αυτή μάλλον άγνωστη στους 300 και τους συγγενής τους.
   Φιλότιμο για αυτούς είναι πως θα βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πάντα μα πάντα να ζούνε εις βαρών των άλλων , ως πότε όμως???????????????????????

 3. avatar JT

  ιστοριες που δεν εχουν σχεση με οικονομικη κριση...μονο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ των κατοικουντων στις σπηλιες.

  1. avatar oss1an

   Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! Κι εγώ είμαι σίγουρος ότι αν αύριο προσέφεραν μια δουλειά στον κ. Γιώργο τον μαρμαρά θα την απέριπτε χωρίς συζήτηση και θα γύριζε στην \"ζεστή\" του σπηλιά και τη νάϋλον \"κουβέρτα\" του για να λύσει τα \"ψυχολογικά\" του. Εύχομαι να μην βρεθείς ποτέ στη θέση τους αλλά να ξέρεις ότι κανείς μας δεν απέχει πολύ από αυτό που θεωρεί αδύνατο να του συμβεί. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή.

 4. avatar Aris Nik

  Να μας Ζήσει η Γενιά του Πολυτεχνείου!
  Εδώ Πολυτεχνείο Εδώ Πολυτεχνείο
  ΑΛ...Σ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. avatar ferrari75

   Συμφωνώ απόλυτα οκ άλλα να κάνω μια ερώτηση αν είχαν όπως λένε ζήσανε και βιώσανε το πολυτεχνείο , με αυτά που κάνουνε με τα όποια πολιτκά παιχνίδια και εφόσον δεν παραιτούνται έμεις γιατί τους ξαναβγάζουμε??????????
   Διότι φιλότιμο τσίπα δεν ύπαρχει όπως φαινεταί μήπως είναι καιρός στην επόμενες εκλογές οι 3κοματική κυβέρνηση να μην ξαναμπεί στην βουλή………
   Διότι καλό το πολυτεχνείο καλά τα ιδανικά άλλα πλέον δεν αντιπροσοπεύουν πλέον τους Έλληνες , θέλω να πιστεύω

 5. avatar Λύκος μονός

  Μη στενοχωριέστε.......
  Οι πανανθρώπινοι εθνοσωτήρες...είναι προ των πυλών.
  Σε λίγο καιρό όλα τα προβλήματα σας θα έχουν λυθεί ή θα τα έχετε ξεχάσει ή ....απλά δεν θα υπάρχετε.
  Είστε οι δεύτεροι ....στη λίστα του....Λιάκου & των παλλικαριών του.
  Α ρε Πατρίδα, που κατέληξες ...το 2013
  Κρατάτε λεβέντες και λεβέντισσες.......όπως λένε και οι μαύροι ....έσσεται ήμαρ.
  Σύντομα καινούργια μέρα θα ανατείλει.
  Σίγουρα.

 6. avatar PATAKOS13-1967

  ευτυχώς έφυγε η χούντα και η λογοκρισία. ζητώ η δημοκρατία , ο μίκης , η μελίνα και ο κιμούλης

  1. avatar salonikios

   Τι να σε κανω μεγαλε δεν εζησες τη χουντα προφανως, και μιας και μιλας για λογοκρισια, ενα χαστουκακι το λιγοτερο το \'χες σιγουρο απ\' τον μπαρμπα Στυλιανο τον Πατακο για το Αβαταρ που κοτσαρεις.... ΒΕΝΟΜ? τι εγινε το Πατρις Θρησκεια Οικογενεια? Ε? βαλε τον Αγιο Σπυριδωνα ταχιστα!!!.

  2. avatar Λύκος μονός

   Ρε άντε απο δω πέρααααααααααααα.

   1. avatar KRFKLS

    άντε εσύ αριστροβολεμένο φασισταριο

 7. avatar nemesis

  Κατ \'αντιστοιχία του \'\' η εργασία απελευθερώνει\'\' (arbeit macht frei ) των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης , έχουμε το \'\' μνημόνιο σώζει\'\' του μεταμοντέρνου γερμανικού γκούλαγκ. Και στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης οι φύλακες και τα τσιράκια τους , περνούσαν καλά.. και ήθελαν να συνεχιστεί η αναμόρφωση των εγκλείστων..Δυστυχώς , έχουμε αποδεχτεί την γενοκτονία μας...Δεν έχουμε καμμιά ελπίδα..

 8. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΈΧΟΥΜΕ ΕΥΡΏ ΟΜΩΣ ΖΗΤΩΩΩΩ.

  1. avatar περηφανος ελληνας ναζί

   Αν δεν θες ευρω να πας ν ζησεις στη βορεια κορέα σου

   1. avatar to gataki niaou

    τι θα ελεγες να πας να ζησεις εσυ, προς αουσβιτς μερια? τωρα που ανοιγει ο καιρος ειναι οτι πρεπει, θα αφηνουν και τις πορτες ανοιχτες...

   2. avatar george

    Μπορώ να πάω και στο Καναδά ή στην Αυστραλία να ζήσω. Ούτε εκεί έχουν ευρώ. Αλλά αλήθεια εσυ τι κάνεις ακόμα εδώ. Γιατί δεν έχει πάει ακόμα Γερμανία;

    1. avatar Λύκος μονός

     @george
     Γιατί έχουμε ακόμα ως νόμισμα μας το €.
     Μόλις το γυρίσουμε....θα φύγει.

  2. avatar EKSWGHINOS

   ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ...ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ?

   1. avatar Μπόμπ Σφουγκαράκης

    επίσης διασώθηκε ο 13ος και 14ος μισθός!

 9. avatar anemos UK

  ΠΆΝΤΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΔΕΊΧΝΟΥΝ ΌΤΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΊΔΙΟΥΣ ΘΑ ΨΗΦΊΣΟΥΝ ΟΠΌΤΕ ΌΛΑ ΠΆΝΕ ΚΑΛΆ Η ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΆΧΝΟΥΝ ΌΛΑ ΚΑΛΆ ..... ΥΠΟΜΟΝΉ

 10. avatar Zaxos Galanos

  Αν επιτρεπεται φιλε μου (γιατι παρομοια με εσενα σκεπτομαι κι εγω) εισαι σπουδαστης, εργαζόμενος ή ανεργος ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει