Χρόνιες τάσεις αποδυνάμωσης της παραγωγής υπήρχαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πριν ακόμη εκδηλωθεί η κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν φταίει για τη σημερινή κατάσταση η κρίση καθ’ εαυτή αλλά το ότι η όποια ανάπτυξη υπήρξε δεν στηρίχτηκε στις επενδύσεις παρά στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό ανέφεραν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και ομάδας μελετητών που εκπόνησαν μελέτη για την αξιολόγηση του υφιστάμενου, από το 2004, περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, με στόχο την αναθεώρησή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Περιφέρεια ήταν εξ αρχής ευάλωτη στην κρίση καθώς, πέραν της ισχυρής παραγωγής δεν αναπτύχθηκαν νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενώ επικράτησαν ο τουρισμός και η εξάρτηση της ανάπτυξης από την παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή η ανεργία βρισκόταν πάντα πάνω από το μέσο όρο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Το αποτέλεσμα ήταν, οι επιδράσεις της κρίσης να είναι εντονότερες. Ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας σημειώθηκε μεγάλη υποχώρηση στη μεταποίηση και μείωση στην πρωτογενή παραγωγή.

Σε επίπεδο πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Μενεμένης και Τριανδρίας «έχασαν» πληθυσμούς, και τους κέρδιζαν η περιοχή του Ευόσμου, η περιαστική ζώνη της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική.

Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται ότι συγκράτησαν με δυσκολία τους κατοίκους τους.

Σχετικά με τις χρήσεις γης, διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε η διαθέσιμη γη για οικιστική χρήση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, ενώ προκύπτουν ζητήματα κορεσμού των παράκτιων ζωνών στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Επίσης τετραπλασιάστηκαν οι εκτάσεις για παραγωγικές δραστηριότητες μειώνοντας τη διατιθέμενη για άλλες χρήσεις γη.

Οι προοπτικές που φαίνεται να διαμορφώνονται για το μέλλον, κατά τη μελέτη εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα, την ανασυγκρότηση της μεταποίησης, την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη διασύνδεση του χωροταξικού σχεδίου με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών και αρμόδιος του τομέα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού της ΠΚΜ Γιάννης Μωυσιάδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της διοίκησης, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (αγροτική παραγωγή, βιομηχανία και εξόρυξη) αλλά και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στον τομέα της εξόρυξης τόνισε ότι «τα σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών που έχουν καταγραφεί καθώς και αυτά των αδρανών υλικών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της ΠΚΜ θα πρέπει να αξιοποιηθούν, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους και σωστή διαχείριση ώστε να προστατευθεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».

Επόμενο στάδιο είναι, κατά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, η συγκρότηση επιτροπής στην οποία θα μετέχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου.

Η επιτροπή θα διαμορφώσει προτάσεις αξιολόγησης του υφιστάμενου χωροταξικού πλαισίου που θα σταλούν στο ΥΠΕΚΑ, μετά την έγκρισή τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην επιτροπή γνωστοποίησαν ότι δεν θα συμμετέχουν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΙΑ, κάνοντας λόγο για ελλιπείς διαδικασίες διαβούλευσης.