Η είδηση μιας έκθεσης με έργα μιας μυστηριώδους καλλιτεχνικής περσόνας όπως αυτή του Banksy γέμισε με προσμονή το αθηναϊκό (και όχι μόνο) κοινό. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου, τα έργα του σημαντικότερου ίσως καλλιτέχνη γκράφιτι «ζωντανεύουν» στο χώρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων «σε μια διαδραστική εμπειρία που αναμένεται να είναι μοναδική», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση.

Η έκθεση «Τhe world of Banksy» η οποία φιλοξενείται στην Τεχνόπολη, και έχει διοργανώτρια εταιρεία την «People Entertainment Group», βρέθηκε στην δημοσιότητα εκ νέου, μετά από μία καταγγελία του ίδιου του καλλιτέχνη στο επίσημο Site του.

«Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπήρξε ένα πρόσφατο κύμα εκθέσεων του Banksy, καμία εκ των οποίων δεν είχε τη συναίνεσή μου. Έχουν όλες οργανωθεί εξ ολοκλήρου χωρίς τη γνώση ή τη συμμετοχή του καλλιτέχνη. Παρακαλούμε να τις μεταχειριστείτε ανάλογα», αναφέρει ο Banksy.

Η Αθήνα φιγουράρει πρώτη στη λίστα των «Fake» που δημοσίευσε ο καλλιτέχνης, αλλά δεν είναι η μόνη πόλη που φιλοξενεί μια τέτοια είδους έκθεση. Μόσχα, Μιλάνο, Μαϊάμι, Βερολίνο είναι επίσης μεταξύ της λίστας.

Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε η εταιρεία τοποθετήθηκε επισήμως μέσω του Facebook της κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «”έκθεση αφιερωμένη στον Banksy”, χωρίς ουδέποτε να ισχυριστούμε ότι υπήρξε άδεια ή συμμετοχή του Banksy σε αυτή, ούτε ότι προβάλλονται αυθεντικά έργα του καλλιτέχνη».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας,

Η People Entertainment Group διοργανώνει από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Banksy, με αναπαραστάσεις κάποιων εκ των γνωστότερων έργων του.

Αντίστοιχες εκθέσεις διοργανώνονται αυτή τη στιγμή υπό την αιγίδα μουσείων, πολιτιστικών χώρων και μεγάλων εταιριών διοργάνωσης, σε περισσότερες από 14 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον αριθμό να πολλαπλασιάζεται αν κανείς προσθέσει αυτές που ολοκληρώθηκαν ή δεν έχουν ανοίξει ακόμη για το κοινό.

Ο Banksy, έχει καταφέρει να απασχολεί -χωρίς κανένας να γνωρίζει το πραγματικό του πρόσωπο- τα media σε ολόκληρο τον πλανήτη τόσο για την τέχνη του όσο και για την επικοινωνιακή πολιτική του.

Η έκθεση “The World of Banksy” έχει σκοπό να παρουσιάσει την ιδιοφυή και προκλητική περσόνα ενός εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών της εποχής μας και να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της Αθήνας, που φτάνοντας στο τέλος της έχουμε την χαρά να πούμε ότι την αγκάλιασε με ενθουσιασμό, να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στον τρόπο που ο Banksy ήθελε να επικοινωνήσει τις τοιχογραφίες του. Με σκηνικές απεικονίσεις των χώρων που έγιναν τα graffiti και τα stencils κι όχι απλώς με εκτυπώσεις σε μουσαμάδες μέσα σε ένα κάδρο, όπως παρουσιάζονται στις υπόλοιπες εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Εκτός του καλλιτεχνικού μέρους όμως, υπάρχει και το ηθικό. Με δεδομένο ότι ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να λάβει αμοιβή (καθώς κανένας δεν γνωρίζει καν ποιος είναι), δεν θεωρήσαμε σωστό να εισπράξουμε και εμείς ως εταιρία διοργάνωσης κανένα κέρδος. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε από την αρχή να διαθέσουμε το σύνολο των κερδών της έκθεσης στη Διεθνή Αμνηστία, έναν οργανισμό που δεν χρειάζεται παραπάνω συστάσεις και που ο σκοπός του είναι ότι πιο κοντινό στα μηνύματα που επικοινωνούν τα έργα του Banksy.

Με λύπη μας παρατηρήσαμε, ένα κύμα ανυπόστατης επίθεσης και ανθρωποφαγίας απέναντι στην έκθεση, στον βωμό κάποιων κλικς, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα ότι στην ιστοσελίδα του ο Banksy αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις (με καμία εξαίρεση) που γίνονται σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Αθήνα όπως σκοπίμως το παρουσιάζουν στους τίτλους τους.

Από την πρώτη στιγμή και την αρχική ανακοίνωση της έκθεσης, έγινε λόγος για “έκθεση αφιερωμένη στον Banksy”, χωρίς ουδέποτε να ισχυριστούμε ότι υπήρξε άδεια ή συμμετοχή του Banksy σε αυτή, ούτε ότι προβάλλονται αυθεντικά έργα του καλλιτέχνη.

Η έκθεση “The World Of Banksy” είχε από τη γέννησή της δυο στόχους και τους εχει επιτύχει και τους δύο. Έφερε κοντά στο ελληνικό κοινό έργα του σπουδαιότερου street artist της εποχής μας, πολλά από αυτά σε ακριβή αναπαραγωγή, τα οποία για να τα δει κανείς θα έπρεπε να ταξιδέψει σε πολλές χώρες και κυρίως, συνέβαλλε στο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας, τόσο με την προβολή της όσο και με την επερχόμενη οικονομική συνεισφορά της.

Ευχαριστούμε πολύ».