Με έντονο τρόπο αντέδρασε το υπουργείο Υγείας στην απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Μάλιστα, σε αντίποινα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος γνωστοποίησε οι επόμενες πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας δεν θα γίνονται κατά προτεραιότητα «προς οποιονδήποτε κλάδο», κάτι που αφορά στους φαρμακοποιούς.

Ο υπουργός Υγείας, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου στη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών, αναφέροντας ότι μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων «διακόπτεται η πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας. Εκβιάζουν, για μία ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων».

Ο κ. Λυκουρέντζος αφού υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί έχουν εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη, είπε πως αν υπολογιστεί στο ποσό αυτό ότι το κέδρος τους είναι πάνω από 20%, τότε έχουν κερδίσει 500 εκ. ευρώ. «Και όμως δεν επιδεικνύουν καμία ανοχή και καμία ελαστικότητα απέναντι στην κυβέρνηση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα δεινά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε δε επιπλέον πως όταν συνομιλεί μαζί τους, οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ λένε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έχουμε απέναντί μας τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ» κι όταν απευθύνεται κανείς στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί λένε «τι να κάνουμε εμείς, απέναντι μας έχουμε τους δικούς σας που είναι πιο σκληροί και διεκδικητικοί».

«Δεν βγαίνει έτσι. Με αυτές τις άγονες αντιπαραθέσεις δεν οδηγείται ο τόπος πουθενά» είπε ο κ. Λυκουρέντζος για να καταλήξει πως «μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα των δαπανών, τις οποίες υποχρεούμαστε να πληρώσουμε οι Έλληνες φορολογούμενοι για τη στήριξη του συστήματος Υγείας, συνέργιες απαιτούνται από όλους τους εταίρους της υγειονομικής κοινότητας με την ευρεία έννοια».

Μιλώντας για μια σειρά μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, προς την κατεύθυνση της απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων «από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών», ο κ. Λυκουρέντζος προειδοποίησε, παράλληλα, τους φαρμακοποιούς ότι και «όποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο υπουργός ,καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και «αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους», με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης και, τέλος, αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

«Είναι γνωστό ότι από όποια πλευρά επιδεικνύεται αδιαλλαξία, μόνον αρνητικές συνέπειες προκαλούνται για την πλευρά αυτή και εν προκειμένω για τον κλάδο των φαρμακοποιών», αναφέρει ο υπουργός, καλώντας τους φαρμακοποιούς να «αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται, αποκλειστικά και μόνον, στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων».

Ο υπουργός κάνει λόγο για αθέτηση από τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών πρόσφατης συμφωνίας (26/11/2012) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων», διευκρινίζοντας ότι πλέον «οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο».

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις για την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, έχουν τηρηθεί πλήρως και σε βάρος των πληρωμών άλλων παρόχων Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τις δαπάνες προς τα φαρμακεία μέχρι το μήνα Αύγουστο.

Η ανωτέρω μέχρι στιγμής δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 2.278.000.000 ευρώ, ενώ έχει καταβάλει επιπροσθέτως ποσό πάνω από 170 εκατ. ευρώ για την πληρωμή φαρμακευτικών δαπανών, μηνών 11ου – 12ου /2011, που αφορούν τον ΟΓΑ, σημειώνει ο υπουργός.

«Ο ΕΟΠΥΥ καθίσταται υπερήμερος για τις πληρωμές προς τα φαρμακεία μετά την πάροδο 60 ημερών από την υποβολή προς αυτόν των σχετικών λογαριασμών», επισημαίνει ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «προνομιακή αντιμετώπιση εξόφλησης των φαρμακείων», λόγω του ευαίσθητου κοινωνικού χαρακτήρα της δαπάνης αυτής, όσον αφορά τους ασφαλισμένους.

«Λυπούμεθα, διότι η ομόφωνη αξίωση των συνδικαλιστών φαρμακοποιών, όπως η πολιτική ηγεσία τηρεί μονομερώς και επακριβώς τις δεσμεύσεις της, ενώ οι ίδιοι επιμένουν στην αδιάλλακτη τακτική τους, στερείται ηθικής νομιμοποιητικής βάσεως και είναι ξένη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδος μας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία. Όταν μάλιστα από τα προαναφερθέντα δεδομένα προκύπτει μια εξαιρετικά υψηλή φαρμακευτική δαπάνη η οποία ταυτοχρόνως αποκαλύπτει και τα υψηλά κέρδη του κλάδου των φαρμακοποιών», καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

«Φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, και προσθέτει ότι «αιτία της αναταραχής που υπάρχει είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ.

Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού», καταλήγει ο κ. Αμπατζόγλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, προκειμένου να λάβει αποφάσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.