Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση για ένταξη του ορεινού δήμου Ανωγείων στην Τέταρτη (Δ) Ζώνη, σχετικά με τα όσα αφορούν στη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Ανωγείων έχει χαρακτηρισθεί ως ορεινός με βάση το νόμο 3852/10, παρά ταύτα λόγω του ότι βρίσκεται στην Κρήτη, εντάχθηκε με σχετική απόφαση στην τελευταία και μικρότερη ζώνη επιδότησης.

Σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Κεφαλογιάννης προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σχετική με το θέμα, του επισημαίνει: «Από τα στοιχεία τα επίσημα του ΜΕΤΕΟ, στα Ανώγεια, καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διαπιστώνεται έτσι, πως για το μήνα Νοέμβριο η μέση θερμοκρασία στα Ανώγεια συγκρίνεται με αυτή της Αλεξανδρούπολης που έχει ενταχθεί στην Α’ Ζώνη Επιδότησης και της Λάρισας και όχι με τις θερμοκρασίες του γειτονικού Ηρακλείου Κρήτης, που έχει ενταχθεί στην Δ΄ Ζώνη Επιδότησης».

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δήμος, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 800 μέτρων, ενώ ο πληθυσμός του αποτελείται από άτομα μεγάλης ηλικίας, χαμηλού εισοδήματος, αγρότες και κτηνοτρόφους. Για τους λόγους αυτούς, δήμος και πολίτες ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, την επανεξέταση των κριτηρίων, κυρίως των γεωγραφικών, έτσι ώστε ο ορεινός δήμος των Ανωγείων να ενταχθεί στην Α’ ή στη Β’ γεωγραφική ζώνη επιδότησης πετρελαίου.

Για το θέμα παρενέβη με σχετική αναφορά του προς τον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός ζητώντας την επανεξέταση των κριτηρίων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε: «Τα στοιχεία του ΜΕΤΕΟ είναι επιστημονικά στοιχεία που δεν αμφισβητούνται, δεδομένου ότι παρέχονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η κατάσταση στο Δήμο είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη, κυρίως λόγω της κρίσης που βιώνουν οι αγρότες γεωργοί και κτηνοτρόφοι κάτοικοι του, ενώ είναι σημαντικό ο ευπαθής αυτός πληθυσμός σε έναν τόπο τόσο ορεινό και δύσκολο, να μη στερηθεί την όποια πρόνοια από πλευράς της επίσημης πολιτείας».

Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε την αναγκαιότητα η επίσημη πολιτεία να διερευνήσει το θέμα της στήριξης μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων σε όλη τη χώρα, ώστε αυτοί να έχουν το «ελάχιστο μαξιλάρι επιβίωσης» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Το μαξιλάρι αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι) του Μαΐου 2012. Είναι, δηλαδή, οι πόροι που αφορούν όλα εκείνα τα ποσά που χρειάζονται δήμοι, όπως των Ανωγείων, για να εξυπηρετήσουν υποχρεώσεις τους σχετικές -μεταξύ άλλων- και στην παιδεία, τα σχολεία, την πρόνοια και την υγεία, τους μισθούς δημοτικών υπαλλήλων και τη θέρμανση… Διότι κοινή παράμετρος όλων αυτών, είναι ο πολίτης που συνεχίζει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες επιβίωσης και διαβίωσης να στηρίζει τις δικές μας μικρές κοινωνίες και τον τόπο του, ώστε να μην εγκαταλειφθεί “η περιφέρεια” της περιφέρειας. Οι μικροί αυτοί και δύσκολοι δήμοι, οφείλει η πολιτεία να αντιληφθεί πως πρέπει να ενισχυθούν ώστε να λειτουργήσουν έστω και με κοινωνικά κριτήρια» ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων, τονίζοντας πως: «tο ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων αυτών, πρέπει να οριστεί άμεσα για ευνόητους λόγους».

Για το δήμο Ανωγείων το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ήταν πέρυσι 68.000 ευρώ, ενώ φέτος με τις περικοπές ο δήμος λαμβάνει μόλις 45.000 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του. «Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να είναι δίπλα στο πολίτη και να τον στηρίξει, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο δύσκολους δήμους» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.