Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το θέμα είχε πρωτοανακινηθεί και διατυπώνονταν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για τη σύνθετη ονομασία που περιελάμβανε τη λέξη «Μακεδονία». Την παράσταση είχε κλέψει τότε ο γερανός με την ελληνική σημαία των 150 τετραγωνικών μέτρων, που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος και έδινε το στίγμα του συλλαλητηρίου και του μηνύματος που ήθελαν να στείλουν οι διαδηλωτές.

Όπως είναι συνηθισμένο, οι εκτιμήσεις των διοργανωτών και των αρχών αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων ήταν αρκετά διαφορετικές. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αττική είχαν φτάσει από όλη την Ελλάδα 283 λεωφορεία και οι συμμετέχοντες προσδιορίζονταν στους 140.000. Από την άλλη, οι διοργανωτές έκαναν λόγο ακόμη και για 1,5 εκατομμύριο κόσμου ενώ μέτρησαν τα λεωφορεία σε 2.559.

Διαφορετική στάση είχαν τηρήσει απέναντι στο συλλαλητήριο και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι- τότε. Το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως «τα “εκατομμύρια διαδηλωτών”, που φαντάστηκαν οι διοργανωτές, ο Αντ. Σαμαράς και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι», ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε γράψει στο Twitter πως «το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα ήταν η ψυχή των Ελλήνων».

Το χθεσινό συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών χαρακτηρίστηκε επίσης από παλμό και ένταση, αν και στιγματίστηκε από τα επεισόδια, που ξέσπασαν στα σκαλιά της Βουλής, και την εκτεταμένη χρήση χημικών, που έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και αποτέλεσαν θρυαλλίδα πολιτικής αντιπαράθεσης και έντονων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 60.000 και για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία. Πολύ διαφορετική ήταν η εικόνα που έχει ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων και επικεφαλής της διοργάνωσης Γιώργος Τάτσιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.  Ο κ. Τάτσιος έκανε λόγο για ογκώδη διαδήλωση, με τους συμμετέχοντες να φτάνουν σε αριθμό τα δύο εκατομμύρια. «Οι εικόνες τα λένε όλα. Αν είχαμε 1.200.000 στο προηγούμενο συλλαλητήριο, τώρα κοντέψαμε τα δύο εκατομμύρια. Το πρωτοφανές από τη χθεσινή συγκέντρωση ήταν η πυκνότητα του κόσμου, που ήταν τριπλάσια από αυτή του Φεβρουαρίου. Δεν μπορούσε ο κόσμος να προχωρήσει» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε πάντως και τις δύο διαδηλώσεις, καταγράφοντας τη μαζικότητα της συμμετοχής και τις εντυπωσιακές εικόνες.

Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019
Φεβρουάριος 2018
Ιανουάριος 2019