Με ψηφιακή εξαφάνιση κινδυνεύουν 21 γλώσσες

Μεταξύ αυτών και η ελληνική


ΕΛΛΑΔΑ
8:05
30/09/2012
Με ψηφιακή εξαφάνιση κινδυνεύουν 21 γλώσσες
23
loading

Τον κίνδυνο της ψηφιακής εξαφάνισης αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 21 ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Πρόκειται για τις γλώσσες που δεν υποστηρίζονται επαρκώς από τη γλωσσική τεχνολογία, δηλαδή δεν ενσωματώνονται σε υπολογιστικές εφαρμογές, συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιακής τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, γλώσσες που δεν χρησιμοποιούμε στην ψηφιακή μας ζωή.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η Καθημερινή, καταρτίστηκε από περισσότερους από 200 ειδικούς του δικτύου ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων ΜΕΤΑ-ΝΕΤ. Αξιολογώντας το επίπεδο της υποστήριξης που παρέχει η γλωσσική τεχνολογία όσον αφορά την αυτόματη μετάφραση, τη φωνητική αλληλεπίδραση, την ανάλυση κειμένου και τη διαθεσιμότητα γλωσσικών πόρων σε 30 ευρωπαϊκές γλώσσες, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η ψηφιακή υποστήριξη σε 21 από αυτές είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη.

Τη χαμηλότερη βαθμολογία στις περισσότερες «περιοχές» συγκέντρωσαν τα ισλανδικά, τα λεττονικά, τα λιθουανικά και τα μαλτέζικα. Στο άλλο άκρο της κατάταξης, μόνο η αγγλική αξιολογήθηκε ότι έχει «καλή υποστήριξη», ενώ δεν υπάρχει καμία γλώσσα με «άριστη υποστήριξη».

Ακολουθούν τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα ολλανδικά με «μέτρια υποστήριξη», ενώ γλώσσες όπως τα ελληνικά, τα βασκικά, τα βουλγαρικά, τα καταλανικά, τα ουγγρικά και τα πολωνικά έχουν «αποσπασματική υποστήριξη» και ως εκ τούτου ανήκουν στις γλώσσες υψηλού κινδύνου.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το χάσμα μεταξύ των λεγόμενων «μικρών» και «μεγάλων» γλωσσών ολοένα διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται. Οπως τονίζουν οι επιμελητές της μελέτης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε γλωσσικούς πόρους ενώ κάποιες από αυτές είναι τελείως παραμελημένες και είναι δύσκολο να διασφαλιστεί το ψηφιακό τους μέλλον.

Τι συμβαίνει όμως ειδικά με τα ελληνικά; «Τα ελληνικά είναι μία από τις γλώσσες με μικρό αριθμό ομιλητών και μικρό όγκο ψηφιακών γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών», σημειώνουν οι συγγραφείς της αντίστοιχης ελληνικής μελέτης.

Η γλωσσική τεχνολογία παράγει λογισμικό που επεξεργάζεται τον προφορικό και τον γραπτό λόγο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα λογισμικού είναι οι ορθογραφικοί και συντακτικοί διορθωτές, οι διαδραστικοί προσωπικοί βοηθοί στα έξυπνα τηλέφωνα (όπως η Siri στο iPhone), τα διαλογικά συστήματα μέσω τηλεφώνου, τα συστήματα αυτόματης μετάφρασης, οι μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο και η συνθετική φωνή σε συστήματα πλοήγησης στα αυτοκίνητα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα σύγχρονα συστήματα γλωσσικής τεχνολογίας βασίζονται κυρίως σε στατιστικές μεθόδους που απαιτούν πολύ μεγάλες ποσότητες προφορικών και γραπτών δεδομένων. Οταν λοιπόν πρόκειται για γλώσσες με σχετικά λίγους ομιλητές, ο απαραίτητος όγκος δεδομένων είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar xaroula

  Οι κώδικες θα αντικαταστήσουν την γλώσσα του άνθρωπου

 2. avatar RK

  Γράψτε greeklish, δεν τρέχει τίποτα. Το πολύ να κάνουμε ένα ακόμα κακό στην κουλτούρα μας.

 3. avatar el

  (..............) στην Αμερική την ερχόμενη Δευτέρα γίνεται παρουσίαση της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερη γλώσσα στα Αμερικανικά σχολεία .

  1. avatar Λεωνίδας

   Μόνο όπου είναι πολλοί μαθητές Ελληνικής καταγωγής, δυστυχώς σε πολύ λίγα σχολεία.

   1. avatar el

    όχι μόνο, σε όλη τη χώρα αγαπητέ . Εσύ αναφέρεσαι σε Ελληνοαμερικανικά σχολεία υπό την αιγίδα του Ελληνικού Πατριαρχίου και αλλά όπου στέλνει η Ελληνική κυβέρνηση δασκάλους , εγώ αναφέρομαι για τα Αμερικανικά σχολεία που ως τώρα έχουν τα ισπανικά, γερμανικά η γαλλικά . Από δω και πέρα η Ελληνική θα εισαχθεί επίσης . Την Δευτέρα γίνεται η παρουσίαση .

    1. avatar Λεωνίδας

     Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ένα αριθμό μαθητών δεν διδάσκεται μια ξένη γλώσσα. Πολλά σχολεία διδάσκουν μόνο Ισπανικά. Γνωρίζω πολλούς ανέργους δασκάλους Γερμανικών και Γαλλικών εδώ στις ΗΠΑ

     1. avatar el

      εδώ που είμαι εγώ τώρα (βορειοανατολικά ), οι Ελληνες έχουν μεγάλη άνθηση αυτή την εποχή

     2. avatar Λεωνίδας

      Εδώ όμως στην πόλη Rochester NY κλείνουν τα Eλληνικά εστιατόρια γιατί χρεοκόπησε η Kodak . Έχουμε και δύο Ελληνικές εκκλησίες με παπάδες που δεν ομιλούν καθόλου Ελληνικά, ο ένας είναι Ιρλανδός και ο άλλος Ρουμάνος

 4. avatar TimTheEnchanter

  Η κωδικοποίηση Unicode που η πλειονότητα των χρηστών χρησιμοποιεί πλέον, εν αγνοία της, μπορεί να υποστηρίξει 2 ^ 32 = 4294967296 διαφορετικούς χαρακτήρες, φαντάζομαι αρκετούς ώστε να συμπεριλάβει όλους τους ειδικούς χαρακτήρες κάθε γλώσσας. Δεν καταλαβαίνω τα κριτήρια της εν λόγω έρευνας, αλλά νομίζω ότι πλέον, η χρησιμοποίηση της ελληνικής γλώσσας επαφίεται στην επιλογή του χρήστη και του προγραμματιστή. Η υποκείμενη τεχνολογία μας έχει δώσει τις βάσεις, μένει να τις χρησιμοποιήσουμε. Πολύς κόσμος, για παράδειγμα, γράφει σε greeklish σε μέσα κοινωνικής δικύωσης, επειδή νομίζει ότι δεν μπορεί να γράψει ελληνικά ή ότι δεν θα μπορέσουν να τα διαβάσουν οι άλλοι χρήστες, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

  1. avatar Κομμουνιστης

   ετσι ακριβως. και εμεις οι χρηστες μακ ειχαμε το ιδιο προβλημα. εχω μακ απο το 2000 (πολυ πριν γινουν μοδα) και παντοτε ειχα προβλημα με τα ελληνικα. απο οταν βγηκαν οι unicode γραμματοσειρες το προβλμα λυθηκε ΟΡΙΣΤΙΚΑ. καμια δικαιολογια δεν υπαρχει πλεον για τα greeklish

 5. avatar temeteron

  Πάρτε παράδειγμα την Βικιπέδια ή προγράμματα κοινής χρήσης στα οποία έχει μετάφραση σε αλβανικά, σέρβικα, βουλγάρικα, μέχρι και μετάφραση σε γλώσσα ΦΥΡΟΜ αλλά Ελληνικά πουθενά ντροπή μας!!!

 6. avatar Χρυσομπίχτης

  Swstos!!!!!

 7. avatar moraitis patrinos

  την γλωσσα μας θα την καταργησουμε με τα ηλιθια greeklish

 8. avatar Γκιοζης Καρας

  edo o kosmos xanete
  ke to neoellhniko ..xtenizete!

 9. avatar 3X6=18

  Η ΠΛΑΚΙΟΤΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΑ ΔΕΝ ΣΒΉΒΕΤΑΙ Η ΒΆΣΗ ΑΛΦΑ ΩΜΈΓΑ ΆΜΑ ΣΒΉΣΗ Η ΑΛΦΑ ΩΜΈΓΑ ...Η ΑΡΧΉ ΚΑΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΚΆΘΕ ΕΊΔΟΥΣ ΖΩΉΣ ..ΚΑΙ ΕΝΟΙΤΑΙ ..ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ 1 :8

  1. avatar paTroll

   σε λατρεύω!

  2. avatar johnny

   πρωτη φορα θα συμφωνησω με τον προπαιδειάκια!

  3. avatar elladistan

   Παντως εχει ενα δικιο 3x6 =18

  4. avatar irkorre

   ΠΟΙΗΤΉ μου εσύ....!

  5. avatar Julian

   Συνέχισε την καλή προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι και η δική σου γλώσσα θα επιβιώσει...

  6. avatar dana

   οβερ

  7. avatar moraitis patrinos

   εγω δεν σε κακαλαβα εσυ καλαβες εσενα......

 10. avatar KJ4576

  Θα συμφωνήσω μαζί σου, η ελληνική γλώσσα ήταν ανύπαρκτη πριν το ίντερνετ.
  Επίσης θα συμφωνήσω ότι οι ελληνικές αποδόσεις είναι χάλια. Δυστυχώς εξαιτίας αυτού, πολλές φορές προτιμώ να διαβάζω στα αγγλικά παρά στα ελληνικά...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει