Την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, να αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ οι πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κρήτη, ανακοίνωσε από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας την έκθεση αγροτικών προϊόντων Αγροτικός Αύγουστος 2012.

«Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες όσον αφορά το ζωτικό κεφάλαιο, μέσω ΕΛΓΑ, να αποζημιωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών για τα Χανιά, έχει προχωρήσει πάνω από το μισό η αποτίμηση των ζημιών στο ζωικό κεφαλαίο και στους άλλους νομούς.

Θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επειδή τα χρήματα έρχονται από το ταμείο του ΕΛΓΑ, πιστεύω ότι θα γίνει πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ.Τσαυτάρης.

Όπως είπε ακόμα, για το φυτικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις θα δοθούν αργότερα μέσα από τις διαδικασίες των ΠΣΕΑ.

Στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς στο χώρο της έκθεσης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν φυλλάδια και σήκωσαν πανό. Μάλιστα, κατά την άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εργαζόμενοι στην Τράπεζα αλλά και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χανίων φώναζαν συνθήματα.

Ο κ. Τσαυτάρης πήγε προς το μέρος τους και είχε μια μικρή συνομιλία μαζί τους. Αργότερα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς λέγοντας:

«Ως άτομο, ως γεωργός και παραγωγός με λυπεί ιδιαίτερα που σε αυτή την κρίσιμη φάση, χάνεται ένα τόσο σημαντικό χρηματοοικονομικό εργαλείο για τη γεωργική παραγωγή.

Θέλω να πιστεύω – προσωπικά έκανα μεγάλο αγώνα να περισωθούν τουλάχιστον τα κομμάτια της εγγυημένης γης, προκειμένου να μην περάσουν αυτά στον ιδιωτικό τομέα.

Να περισωθούν όσο μπορεί περισσότερο, τόσο οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας που στηρίζουν μεγάλα κομμάτια της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, να περισωθούν οι εθνικές ποσοστώσεις που έχουμε σε παρά πολλά γεωργικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα οι 158 χιλιάδες τόνοι ζάχαρης, που πρέπει να παράγονται στον τόπο μας και είναι εθνικό μας αγαθό και δεν μπορεί να μεταφερθεί.

Θέλω να πιστεύω ότι τα εργαλεία αυτά θα αντικατασταθούν είτε από την ανάπτυξη μιας άλλης αγροτικής Τράπεζας, γιατί η Αγροτική Τράπεζα έτσι φτιάχτηκε ιστορικά και αυτό το ρόλο είχε κληθεί να εξυπηρετήσει.

Δεν ήταν μια ακόμα αστική τράπεζα που είχε προστεθεί στις 20 που υπάρχουν. Αλλιώς ευελπιστώ ότι και ο ιδιωτικός τομέας με τον ίδιο τρόπο που έρχεται να υποστηρίξει άλλες παραγωγικές διαδικασίες, όπως είναι η βιομηχανική ή βιοτεχνική παραγωγή, πρέπει να κληθεί και να υποστηρίξει ως επιχειρηματία και τη γεωργική παραγωγική διαδικασία.

Δεν μπορεί ο τομέας αυτός να στερηθεί ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενός τέτοιου σημαντικού εργαλείου. Αλλιώς θα έχομε προβλήματα».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να υπάρξει και στη γεωργία ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται, όπως είπε, στην ποιότητα και την παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρόντες ήταν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ο περιφερειάρχης Σταυρός Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.