Σειρά αποφάσεων, στη βάση των οποίων εγκρίνονται προγράμματα προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών, υπέγραψε, σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Πρόκειται για 21 νέα προγράμματα και 24 ανανεώσεις προγραμμάτων, που ήδη εφαρμόζονται, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2012-2013, τα οποία εντάσσονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα», στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αμπελοοινικής Αγοράς.

Το μέτρο «Προώθηση Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών», στο οποίο εντάσσονται τα παραπάνω προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 36,3 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2010-2013, είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 50% από κοινοτικούς πόρους, 30% από εθνικούς, ενώ 20% καλύπτεται από ιδία συμμετοχή των δικαιούχων.

Όπως ανακοινώθηκε, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του ελληνικού κρασιού στις σημαντικότερες αγορές χωρών, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία, κ.α.

Ήδη, από τα πρώτα έτη εφαρμογής του μέτρου, όπως σημειώνεται, είναι εμφανή τα αποτελέσματα στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού, στο άνοιγμα νέων αγορών και στην επανατοποθέτησή του σε παραδοσιακές αγορές. Επίσης, σημαντικά είναι τα μηνύματα για την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Η προώθηση των οίνων στις αγορές τρίτων χωρών γίνεται, σύμφωνα με το «Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Κρασιού», που εκπονήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), με τη συγχρηματοδότηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στους δικαιούχους του μέτρου περιλαμβάνονται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), καθώς και οινοποιητικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και συνεταιριστικές. Λόγω της μεγάλης σημασίας του κοινού προγράμματος της ΕΔΟΑΟ και του ΟΠΕ, το οποίο αφορά την οριζόντια προώθηση των ελληνικών οίνων, η συνολική επιλέξιμη δαπάνη του εν λόγω προγράμματος αποτελεί περίπου το 25% του συνολικού προϋπολογισμού.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανέφερε ότι: «Ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της αγροδιατροφικής μας πολιτικής και ο οίνος, ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν για τη χώρα μας, που δίνει τον τόνο της εξωστρέφειας, που πρέπει να αποκτήσουμε για όλη μας την αγροτική παραγωγή.

Στρατηγική μας επιλογή είναι η ανάδειξη και η προώθηση των ελληνικών οίνων, που έχουν ταυτότητα και ποιότητα, άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο παράγωγής τους. Το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την καθιέρωση του ελληνικού οίνου στην παγκόσμια αγορά, ως επάξιου πρεσβευτή της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας».