Μέχρι 20 βλάβες την ημέρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι διακοπές υδροδότησης να ταλαιπωρούν πολλές περιοχές της πόλης και για πολλές ώρες, εν μέσω καλοκαιριού, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι διευθυντές της ΕΥΑΘ, οι προγραμματισμένες διακοπές για την αντικατάσταση αγωγών και δικλίδων αποτελούν λιγότερο από το 10% των συνολικών διακοπών. Η συντριπτική πλειονότητα των επεμβάσεων που στερούν νερό από τους πολίτες οφείλεται σε απρόβλεπτες και έκτακτες βλάβες.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η ΕΥΑΘ θα έχει ολοκληρώσει την αντικατάσταση 27 χιλιομέτρων δικτύου στο πολεοδομικό συγκρότημα, ευελπιστώντας πως το 2013 το δίκτυο θα λειτουργεί πολύ καλύτερα σε σχέση με σήμερα. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της εταιρίας, Πέτρος Νάστος, και ο διευθυντής ύδρευσης, Λάζαρος Καμπουρίδης.

Το κόστος για τις εργολαβίες αποκατάστασης των βλαβών σε ετήσια βάση και με τις εκπτώσεις φτάνει στα 600.000 ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο για τα οικονομικά της εταιρίας. Πάντως, ανάλογα ποσοστά βλαβών κατά μέσο όρο είναι αποδεκτά και διεθνώς.

«Οι περισσότερες διακοπές υδροδότησης είναι μη προγραμματισμένες. Το ποσοστό των προγραμματισμένων είναι μικρότερο από το 10%.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν βλάβες εντός του δικτύου. Υπάρχει ο τυχαίος και απρόβλεπτος παράγοντας, υπάρχει και η δεδομένη παλαιότητα του δικτύου, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από το 2013, ολοκληρώνοντας τις αντικαταστάσεις και βελτιώσεις σε 27 χλμ., η βελτίωση λειτουργίας του δικτύου θα είναι θεαματική.

Ο κόσμος, όμως, πρέπει να κατανοήσει ότι οι αγωγοί μας είναι επιφανειακοί. Είναι οι πρώτοι απ’ όλους τους άλλους και ακόμη και μια πέτρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη και συνεπώς διακοπή για την αποκατάστασή της.

Επίσης, ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει ότι η αποκατάσταση του δικτύου δε σημαίνει και άμεση παροχή νερού. Το νερό δεν είναι σαν το ηλεκτρικό ρεύμα. Χρειάζεται μια διαδικασία ροής ωρών για να αποκατασταθεί πλήρως το σύστημα και η παροχή αποκαθίσταται σταδιακά», είπε ο κ. Νάστος.

Ο κ. Καμπουρίδης τόνισε πως «η ανταπόκριση στις βλάβες είναι άμεση, αλλά οι πολίτες ταλαιπωρούνται για κάποιες ώρες.Υπάρχουν συχνές βλάβες, με αγωγούς που δεν είναι λειτουργικοί, άλλοι που είναι παλιοί ή μικρής διατομής. Απευθύνουμε παράκληση για υπομονή από τους πολίτες, διότι βλάβες θα υπάρχουν πάντα».

Οι περισσότερες διακοπές αφορούν τον κεντρικό τομέα της ΕΥΑΘ, όπου είναι και το δίκτυο με τη μεγαλύτερη παλαιότητα, ενώ προβλήματα με διακοπές αναμένεται να αντιμετωπίσουν φέτος περιοχές όπως η Πυλαία και ειδικά το Ελαιόρεμα, ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρο, η Καλαμαριά, η Άνω Πόλη και οι Συκιές.

Στο κέντρο

Εννιάωρη διακοπή υδροδότησης ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει σήμερα στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης που περικλείεται από τις οδούς Αγνώστου Στρατιώτη, Ολύμπου, Ιασονίδου, Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου.

Τα προβλήματα θα αρχίσουν στις 8 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 το απόγευμα, καθώς, όπως ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ, θα πραγματοποιηθούν εργασίες για τις συνδέσεις νέων αγωγών και επανασυνδέσεις αγωγών δικτύου ύδρευσης στη συμβολή των οδών Χριστοπούλου με Φιλίππου.