Ο εικαστικός Bakelas Yorgos μας μεταφέρει στο λαμπερό κόσμο της έβδομης τέχνης, με έργα που όχι μόνο σημάδεψαν όλες αυτές τις δεκαετίες, από το 1940 μέχρι σήμερα αλλά και που ιδεολογικά άλλαξαν τις κοινωνικοπολιτικές μας συνήθειες και την αισθητική μας.

Η εικαστική αυτή ενότητα κινείται σε δύο παράλληλους κόσμους : πραγματικότητα και μύθος. Δύο έννοιες συμβατές, ο μύθος είναι το κέντρο της έμπνευσης κάθε εικαστικής δημιουργίας από το χρυσό αιώνα του Περικλή και την ελληνιστική περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρελθόν – μέλλον σε παράλληλη πορεία.

Το εικαστικό έργο με τη θεματολογία και την τεχνική του μας το επιβεβαιώνει. Μια τόσο ιδιόμορφη τεχνική που αμέσως προδίδει τις απαρχές της οι οποίες ανήκουν στην ελληνική καταγωγή του εικαστικού. Το Hollywood έχει υιοθετήσει το ματεριαλισμό όπου μέσα από εσωτερικές αντιφάσεις γεννιούνται τα νέα ρεύματα, εκεί συναντάμε και τα έργα του Bakelas Yorgos.

Ο κρίκος που ενώνει το παλιό με το σύγχρονο είναι η τεχνοτροπία του καλλιτέχνη, το «ψηφιδωτό». Το «ψηφιδωτό» στη σημερινή του μορφή όχι μόνο ενοποιεί όλο το εικαστικό έργο του δημιουργού αλλά ενώνει και δύο μεγάλες εποχές, την εποχή του Παρθενώνα και της Ολυμπίας με την εποχή του Hollywood και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα εικαστικά αυτά αραβουργήματα είναι φιλοτεχνημένα από αλλεπάλληλα στρώματα. Πάνω στο κονίαμα προσαρμόζονται ημιπολύτιμες πέτρες , άμμος και χρώμα. Μέσα από το χρώμα καθορίζει το σχέδιο. Πολύ σημαντικό αυτό καθότι σημαίνει ότι το φόντο και το κυρίως θέμα, από τη μία, συμβαδίζουν αρμονικά και από την άλλη, λειτουργούν με τον ψηφιακό τρόπο και με την καινούργια πλασματική κινηματογραφική τεχνολογία.

Ποιος άραγε θέλει να ζει σε μία πλασματική πραγματικότητα; Κανένας εφόσον μας δίνεται η επιλογή να θαυμάζουμε την πλασματική πραγματικότητα μέσα από τα έργα του Bakelas Yorgos και να δημιουργούμε τη δική μας.

Στον χώρο Τέχνης «Mary Alexiou-Athens Art Space», Δημοκρίτου και Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι.
Διάρκεια Έκθεσης: 26 Απριλίου – 15 Μαϊου.

Κριτική – Επιμέλεια έκθεσης – Παρουσίαση: Μαίρη Αλεξίου, Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης