Μετά τις υπερπτήσεις του ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από τα Ίμια, την περασμένη εβδομάδα σε απάντηση την ελληνοαιγυπτιακής άσκησης στη Ρόδο, που η Άγκυρα θεωρεί αποστρατικοποιημένη, η γειτονική χώρα φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει ψηλά την ένταση, ρισκάροντας ακόμα και με τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η Τουρκία με την NAVTEX 1137/17 έχει εξαγγείλει άσκηση για σήμερα Δευτέρα στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου με την χρήση πυρών. Η περιοχή όμως που έχει «δεσμεύσει» η Άγκυρα χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία εκτός του ότι «κλείνει» μια μεγάλη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, μέρος αυτής μπαίνει και μέσα στο πεδίο βολής της Άνδρου.

masdfdlf dgdg

Η ελληνική πλευρά εξέδωσε σχετική NAVTEX με αριθμό 680/17 με την οποία προειδοποιεί για το γεγονός. όλα τα παραπλέοντα σκάφη. Η Τουρκία από το πρωί έχει στείλει στην περιοχή που έχει δεσμεύσει, μια κορβέτα της, την οποία παρακολουθεί από κοντά μια κανονιοφόρος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία μέσω ασυρμάτου προειδοποίησε σχετικά το τουρκικό πλοίο, που μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει μπει στο ελληνικό πεδίο βολής.

f2hg1qn3

Τα δύο σκάφη παραμένουν στην περιοχή.