Σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών αναμένεται να υπάρξει μετά τις 9 Ιανουαρίου του 2012, οπότε και θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που εισηγήθηκε το θέμα, βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και αρκετοί δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχουν ολοκληρώσει ή δεν έχουν αναδόχους από τους διαγωνισμούς για τη μεταφορά των μαθητών που έγιναν με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ακόμη και οι δήμοι που πιθανόν θα έχουν αποτελέσματα διαγωνισμών εντός του 2011 θα πρέπει να υποβάλλουν φακέλους στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν μήνα, χωρίς να είναι σίγουρο το θετικό αποτέλεσμα.

Με ομόφωνη απόφαση του, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών να γίνει παραταθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις (λήγουν στις 31/12) τουλάχιστον για δύο μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και οι διαπραγματεύσεις των δήμων που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, ζητάει την άμεση καταβολή στους δήμους των χρημάτων όσων συμβάσεων έχουν ήδη υπογραφεί και υλοποιούνται, καθώς και των χρημάτων για τις επιδοτήσεις που έχουν τυχόν διατεθεί σε μαθητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΔ, που προκύπτουν από την επεξεργασία ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν οι δήμοι, η μεταφορά μαθητών στον νομό Ημαθίας στοιχίζει 3, 18 εκατ. ευρώ, στον νομό Θεσσαλονίκης 5,16 εκατ. ευρώ (δεν υπάρχουν στοιχεία για τον κεντρικό δήμο), στο Κιλκίς 1,6 εκατ. ευρώ, στην Πέλλα 2,38 εκατ. ευρώ, στην Πιερία, 1,87 εκατ. ευρώ, στις Σέρρες 4,05 εκατ. ευρώ και στη Χαλκιδική 1,99 εκατ. ευρώ.