Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γονείς το θέμα με τα αποτελέσματα των αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Περίπου 40.000 παιδιά υπολογίζεται ότι θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες από γονείς για ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που ζητούν «μαύρα» από 150 ευρώ το μήνα και πάνω, επιπλέον των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

«Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες και οι πληροφορίες που θέλουν η επιλογή να γίνεται με κριτήριο το επιπρόσθετο του ΕΣΠΑ ποσό, που κάποιοι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν “μαύρα”. Για τη Συνομοσπονδία αποτελεί μείζον ζήτημα, εάν διαπιστωθεί ότι δίνονται ανέλεγκτα τα χρήματα του ΕΣΠΑ και για τη διερεύνηση του ζητήματος θα απευθυνθεί και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος από τη ΓΣΕΕ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν διάσπαρτες καταγγελίες από ολόκληρη την Ελλάδα για παιδικούς σταθμούς που ζητούν επιπλέον χρήματα κάθε μήνα για να κάνουν δεκτά τα παιδιά με το ΕΣΠΑ. Ο κ. Καραγεωργόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να εκτοπιστούν από το ΕΣΠΑ οι παιδικοί σταθμοί που εφαρμόζουν αυτή την τακτική.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτη τακτική και πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι, εφαρμόζοντας ένα ιδιότυπο face control, απορρίπτουν αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, με το επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί εδώ και εβδομάδες».

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε κοινή ανακοίνωση τριών υπουργείων (Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης): «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους συμμετέχοντες (δομές φύλαξης και φιλοξενίας) ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων πέραν από τα Voucher».