Συναγερμός ήχησε την Πέμπτη στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη καθώς σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, το Πολεμικό Ναυτικό δείχνοντας την απαιτούμενη ευαισθησία στην βελτίωση της ασφάλειας του προσωπικού του (στρατιωτικού και πολιτικού), πιστοποιεί τις δυνατότητές του σε καταστάσεις ανάγκης / κινδύνου, όπως είναι η περίπτωση εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς ή και άλλης καταστροφής, με μεγάλο αριθμό τραυματιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τα σενάρια που δοκιμάστηκαν μπορούν να εφαρμοστούν με μικροπαραλλαγές και σε περίπτωση βομβαρδισμού του ναυστάθμου, όπως μας εξήγησε καλά πληροφορημένη πηγή, επεξηγώντας μας την φράση της ανακοίνωσης, «όπως είναι η περίπτωση εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς ή και άλλης καταστροφής, με μεγάλο αριθμό τραυματιών».

DSC_6076 DSC_6003 DSC_5979 DSC_5978

Σε τακτικό επίπεδο σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση στο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών, η βελτίωση του επίπεδου εκπαίδευσης του προσωπικού και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς εντός και εκτός ΠΝ, που δύναται να κληθούν να συνδράμουν σε περίπτωση μείζονος ατυχήματος.

DSC_5972 DSC_5958 DSC_5944 DSC_5935 DSC_5910 DSC_5890

Για το λόγο αυτό, στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.).

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητού Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναύαρχου (Μ) Νικόλαου Καφέτση ΠΝ συνοδευόμενου από το Διοικητή ΝΣ Αρχιπλοίαρχο (Μ) Γεώργιο Μπαμπλένη ΠΝ.

DSC_5885 DSC_5883 DSC_5878 DSC_5871 DSC_5861 DSC_5829

Σύμφωνα με την ίδια πηγή την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ανάλογή άσκηση και σε άλλη μεγάλη μονάδα στεριάς του Πολεμικού Ναυτικού.